De bästa Tagine-Grytorna

Tagine-gryta kallas det köksredskap som används för att laga den traditionella marockanska maträtten Tagine. Än så länge är användningen av tagine-grytor inte särskilt utbredd i Sverige, även om det växt kraftigt i popularitet under senaste år. För att ta reda på vilken tagine-gryta som är bäst har vi därför tagit hjälp av internationella tester. På den här sidan hittar du en sammanställning av testvinnande tagine-grytor, från trovärdiga internationella källor.

Le Creuset Tagine

”Best Overall” enligt The Spruce Eats

Det välrenommerade företaget inom köksprodukter, Le Creuset, ligger även bakom en av de mest populära och bästa tagine-grytorna på marknaden. Deras tagine-gryta är tillverkad i gjutjärn vilket bland annat gör att den både går att använda i ugnen och på induktionsspis, samtidigt som den ger en mycket jämn värmefördelning.

Tagine-grytan finns i två olika storlekar, den mindre har en diameter på 27 cm och rymmer 2,3 liter, medan den större har en diameter på 31 cm och rymmer 3,7 liter. Värt att nämna är även att Le Creuset Tagine fått mycket höga kundbetyg.

Kamsah Tagine-Gryta – Traditionell och Handgjord

Rekommenderas av standard.co.uk

Kamsahs tagine-gryta är en av få tagine-grytor som säljs i Sverige, som tillverkas för hand på traditionellt vis.

Tagine-grytan är tillverkad i keramik utan användning av kemikalier eller giftiga färger. Tillverkningen sker i Tunisien, där tillverkningsprocessen och de färdiga produkterna är Fairtrade-märkta.

Staub Tagine

Rekommenderas av foodandwine.com

Staubs Tagine är en prisvärd produkt som består av en blandning mellan keramik och gjutjärn. Basen är tillverkad i gjutjärn vilket gör att den kan användas på induktion, samtidigt är toppen/locket tillverkat i keramik.

Det gör grytan tät samtidigt som locket är lätt till vikten. Staubs Tagine finns i två storlekar, en med diamtern 20 cm och en med diametern 28 cm.

Emile Henry Tagine-Gryta

Rekommenderas av telegraph.co.uk

Emile Henrys tagine-gryta är keramisk vilket alltså är närmare de mer traditionella produkterna är de gjutjärnsgrytor vi listat i sammanställningen. Tagine-grytan finns i flera färger, röd, blå, svart och vit och den finns att välja med diametern 26 och 32 cm.

Varför laga mat i en tagine-gryta?

Matlagning i en tagine-gryta är en traditionell matlagningsmetod som ger maten en unik smak och tillredning. Det täta och konformade locket gör att ångan kan cirkulera runt i grytan under tillagningen. Ångan som avdunstar stannar kvar i grytan och droppar sedan tillbaka ner i den, vilket gör den mycket saftig och gör att smakerna bevaras och blir mycket koncentrerade.

Snygg servering

Förutom att det ger goda grytor så är tagine-grytor även fina att servera maten i.

Guide till att köpa tagine-gryta

Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför köpet av tagine-gryta.

Material

Det traditionella materialet för tagine-grytor är keramik. Det är alltså materialet man ska välja om man vill ha en så autentisk upplevelse som möjligt. Samtidigt har keramik vissa nackdelar, det kan spricka om det tar emot stötar och det går inte att använda på induktionsspisar. Man bör vara extra försiktig med keramik om man ska använda tagine-grytan på en gasspis, det kan krävas en värmefördelningsplatta för att skydda tagine-grytan. Modernare tagine-grytor tillverkas även i gjutjärn och i rostfritt stål vilka har fördelen att de inte spricker.

Beläggning

De mest traditionella tagine-grytorna har en yta utan beläggning, ungefär likt den som finns på en vanlig terrakotta-kruka. Det gör dock att man behöver vara försiktig med temperaturen så att grytan inte bränner fast i den. Många tagine-grytor har dock en beläggning eller emalj som gör den lättare att göra ren och undviker att mat fastnar i den.

Maxtemperatur

Tillagning av Tagine sker ofta i ugnen på relativt låga temperaturer (cirka 150 grader). För att inte behöva oroa sig för att tagine-grytan ska gå sönder så kan det dock vara en fördel om grytan tål hög värme. Därför bör man sikta på att hitta en tagine-gryta som tål minst 200-240 grader. Vi har noterat ganska stor skillnad i värmetåligheten mellan olika tagine-grytor.

Storlek

Att laga mat i en tagine-gryta är tidskrävande och det kan därför vara en fördel att laga lite större grytor när man väl använder den. Diametern säger inte allt om hur mycket en tagine-gryta rymmer, vissa av de rikigt stora tagine-grytorna sett till diameter har väldigt tunna och små bottnar med lite utrymme för vätska. Kontrollera därför hur många liter den rymmer innan du slår till!

Underhåll

Traditionella tagine-grytor i lera kräver visst underhålla för att hålla sig i bra skick. En lergryta utan beläggning brukar rekommenderas att blötläggas och sedan regelbundet smörjas in i olivolja. Likaså brukar man generellt sett rekommendera att man smörjer in gjutjärnsgrytor med fett mellan användningarna. De obehandlade materialen brukar även må bäst av att handdiskas. Vill man ha en tagine-gryta som går att diska i diskmaskin så brukar det krävas att den är förbehandlad.

Källor:

https://www.thespruceeats.com/where-to-buy-a-tagine-online-2394787

https://www.telegraph.co.uk/recommended/home/best-tagine-pots-succulent-stews/

https://www.foodandwine.com/lifestyle/kitchen/best-tagines

https://www.standard.co.uk/shopping/esbest/home-garden/kitchen/best-tagine-pots-moroccan-b1002672.html