DIY – Hemgjort örtsalt

Gör ditt eget örtsalt och bevara sommaren och höstens alla smaker i en burk. Det är underbart att kunna ta fram sitt eget selleri-, chilli – eller blandsalt mitt i vintern och känna doften och smaken. Det enda du behöver är en näve valfria örter och/eller grönsaksblast och lite salt.

Att göra sitt eget örtsalt är ett perfekt sätt att ta vara på trädgårdens eller balkongens alla kryddväxter som persilja, basilika, rosmarin och oregano. Örtsaltet kan också drygas ut med blast från olika smakrika eller kryddiga grönsaker som morot, lök, purjolök, pepparrot, fänkål, rödbeta, rotselleri med flera. Selleri- libbsticka- och fänkålsblast är särskilt lämpliga att ha i örtsalt eftersom de ger extra mycket smak. Man kan också ta i blomblad från ätliga blommor som lavendel, ringblomma, ros och tagetes för att få vacker färg. Olika kryddörter och smaker kan kombineras precis som man själv vill, det är bara att prova sig fram till olika blandningar. Det är också gott och användbart att göra ett helt renodlat örtsalt på exempelvis bara selleristjälkar, vitlök eller chillifrukter. Det går också bra att använda torkade örter till att göra eget örtsalt.

Tips på bra salt

Maldon Sea Salt
Kundbetyg 4,8 av 5

Le Saunier de Camargue Havssalt
Kundbetyg 4,7 av 5

Det som är så fiffigt med att göra sitt eget örtsalt är just att salt är en fantastisk smakbärare, det går inte att misslyckas. Dessutom har ju salt också en konserverande förmåga vilket innebär att ditt hemgjorda örtsalt håller länge, minst ett år men oftast i många år. När det gäller vilket sorts salt man ska använda så kan man egentligen ta vilket som helst, fint eller grovmalet är en smaksak. Men många föredrar att använda oraffinerat havssalt som innehåller olika nyttiga mineraler från havet, bland annat jod och selen. Man kan också välja ett så kallat gourmetsalt, flingsalt, bergsalt eller ett lite mildare rosa salt som också är rikt på mineraler, bland annat järn som ger saltet dess rosa färg.

Så här gör du:

  • Hacka örter och eller grönsaksblast grovt och lägg i matberedaren, eller använd mixerstav, och kör till ett blött mos. Moset blandas sedan med valfritt salt, obs det viktigt att inte ta för mycket salt i förhållande till kryddgrönt, cirka 1 del salt till 3 delar mos brukar vara lagom.
  • Bred ut örsaltet på en plåt eller bricka med bakplåtspapper och låt lufttorka, rör om i det varje dag så att luften kommer åt överallt. Processen kan också skyndas på genom att man torkar saltet i ugnen på max 50 grader. Sätt en träslev så att ugnsluckan hålls på glänt och fukten kan sippra ut.
  • När saltet är helt torrt kan man mixa det om man vill, för att få bort klumpar och göra det mer finfördelat, man kan också mortla det eller hälla upp det direkt i en saltkvarn. Förvara örtsaltet mörkt och torrt i en burk med tätslutande lock, men se till att saltet verkligen är helt torrt innan du häller upp det i burkar.

Förslag på smaksättning av hemgjort örtsalt

  • Herbes de Provence: Timjan, basilika, rosmarin, vinterkyndel, fänkål och lite lavendelblommor. ->KÖP HÄR
  • Fiskkrydda: Dillkronor, gräslök, rivet citronskal, basilika och fänkål.
  • Sellerisalt: Selleristjälkar, lök eller lökblast, dill och vitlök