10 krukväxter som är bra för inomhusklimatet

Att omge sig med krukväxter gör inte bara hemmet trivsamt utan kan också förbättra inomhusklimatet. Vissa växter lär till och med kunna rena luften från gifter. Hur effektiva de är råder det delade meningar om. Men att krukväxter motverkar torr luft och har positiv inverkan på människors välbefinnande finns det ingen tvekan om. Här tipsar vi om 10 krukväxter som anses vara extra bra för hemmet.

Doktor Westerlunds hälsoblomma har varit känd i över hundra år för att kunna rena och förbättra inomhusluften.

Det fiffiga med krukväxter över lag är att de förbättrar luften genom att ta upp koldioxid som vi andas ut och producera syre som vi andas in. Dessutom har de en förmåga att höja luftfuktigheten vilket inte minst är viktigt under vinterhalvåret när många besväras av torr luft inomhus. Allmänt omtalat är också att vissa krukväxter är bra på att rena luften från skadliga partiklar som avges från färger, textilier och elektronik, som till exempel formaldehyd och benzen. Detta enligt studier som gjorts av bland andra det amerikanska rymdforskningsinstitutet NASA. Men 2019 kunde Michael Waring, docent i arkitekt- och miljöteknik vid Drexeluniversitetet, presentera forskningsresultat som visade att växter är inte alls är så effektiva på att rena luften som man tidigare trott. Enligt Drexel behövs det mängder av plantor per kvadratmeter golvyta för att det ska ha någon effekt på inomhusluften i ditt hem. Å andra sidan gör de ju ingen skada och många människor upplever också att de mår bra av att omge sig med krukväxter. Därför har vi sammanställt en lista på de växter som anses vara allra bäst på att kunna förbättra inomhusklimatet!

Fredskalla

Fenomenal på att fukta torr inomhusluft. Anses kunna absorbera skadliga partiklar, bilavgaser och cigarettrök. Placeras helst en bit in i rummet eller i norrläge. Håll jorden jämnt fuktig men övervattna inte.

Fredskalla 40-50 cm hög

Svärmors tunga

Extremt lättskött krukväxt som klarar att stå inne i rummet. Bra i sovrummet där den tar upp koldioxid på natten och ger bättre nattluft. Anses kunna rena luften från gifter som finns i plaster och färger. Vattnas max en gång i veckan.

Gullranka

Tålig och slingrande krukväxt som trivs överallt. Sägs vara en av de bästa luftrenande växterna, speciellt om man duschar bladverket ofta. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Gullranka

Ampellilja

En mästare på både luftrening och luftfuktning enligt många, särskilt bra på att motverka statisk elektricitet. Placeras med fördel intill datorn men trivs överallt. Ska vattnas sällan och klarar att torka ut.

Aloe Vera

Passar extra bra att ha i sovrummet eftersom den, till skillnad från de flesta andra växter, tar upp koldioxid på natten, i stället för på dagen, och omvandlar till syre. Vattnas ett par gånger i månaden. Saften i bladen kan användas för att lindra solsveda, småsår mm.

Aloe Vera cirka 40 cm höga

Gardenia

En blommande gardenia i sovrummet kan ha lugnande inverkan på kroppen och bidra till bättre sömn. Tyvärr är det en ganska svårskött, en enda uttorkning kan göra att den dör. Vattnas med avkalkat vatten.

Gardenia cirka 12 cm hög

Guldpalm

Effektiv luftfuktare och sägs också vara extra bra på att filtrera giftiga ämnen som avges från elektronik. Lättskött men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Guldpalm cirka 130 cm hög

Rosengeranium

Även kallad Dr Westerlunds hälsoblomma efter Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund som för mer än 100 år sedan ordinerade en rosengeranium i varje hem för att rena och göra luften friskare. En pelargon som doftar starkt av ros och citron.

Banddracena

Lättskött och känd som en av de bästa luftrenande krukväxterna. Höjer även luftfuktigheten. Vill helst stå ljust men inte i direkt sol.

Paradisträd

Lättskött och allergivänlig och passar bra i sovrummet eftersom den tar upp koldioxid ur luften på natten och avger syre. Tål att man glömmer att vattna eftersom den själv lagrar vatten i bladen.

Paradisträd cirka 30-35 cm högt