Tips när du ska välja vattenkanna för inomhusbruk

Vattenkannor som är anpassade för att använda inomhus skiljer sig ganska mycket från de vattenkannor som man använder ute. Med rätt vattenkanna för dina inomhusväxter blir vattnandet en fröjd och du slipper spill, skador och för tunga lyft. På den här sidan har vi sammanställt ett gäng tips som kan vara bra att ha med sig inför köpet av vattenkanna för inomhusbruk. Dessutom listar vi de inomhus-vattenkannor som är populärast och som har fått bäst betyg av kunder.

Kundernas favoriter

Inomhusvattenkannan med bästa kundbetyg

Imeea 1 L Inomhusvattenkanna

Kundbetyg 4,9 av 5

Bästa inomhusvattenkanna enligt The Spruce

Haws Inomhusvattenkanna

Kundbetyg 4,4 av 5

Tips inför köpet

Här har vi samlat några tips som kan vara bra att ha med sig inför köpet av inomhus-vattenkanna.

Kapaciteten

Kapaciteten i liter är det som avgör hur ofta du behöver fylla på vattenkannan med vatten men också hur tung den blir. I de flesta fall behöver man inte så stora vattenkannor för inomhusbruk. Vi föredrar en liten vattenkanna som är lättare att bära runt på, som man får fylla på lite oftare.

Så vilken kapacitet brukar inomhus-vattenkannor ha?

Cirka 1-2 liter är en vanlig kapacitet för vattenkannor för inomhusbruk.

Handtag och grepp

Att vattna inomhusväxter kan komma med vissa utmaningar. Ofta ska man pricka vattnet på en relativt liten yta samtidigt som man bär på vatten som gör vattenkannan tung. Ett bekvämt och rejält handtag med bra grepp i vattenkannan är vad vi föredrar. Många vattenkannor för inomhusbruk har handtaget integrerat i den smala hällpipen. Det är snyggt men brukar inte vara det mest stabila eller greppvänliga alternativet. Istället föredrar vi själva de vattenkannor som har ett lite tjockare och mer greppvänligt handtag, gärna i trä.

Pip

De flesta efterfrågar en långsmal pip till vattenkannor för inomhusbruk. Det har att göra med att en lång pip ger bättre kontroll på vattningen och gör det alltså lättare att pricka strålen rätt där man vill vattna. Dessutom kan man med en längre pip få lite avstånd till krukan, något som gör att man inte behöver krocka eller skava mot eventuella blad eller grenar.

Medföljande/avtagbar stril

Även om en långsmal pip är smidig att vattna med så är det inte optimalt för alla användningsområden. För den som sår fröer varje år, som förodlas inomhus behöver man en vattenkanna som strilar ut vattnet i mindre strålar. Detta för att fröerna inte ska rinna bort eller tränga upp ur jorden när man vattnar. Så i detta fall, då man sår fröer så behöver man antingen en extra vattenkanna med stril, eller så köper man en vattenkanna för inomhusbruk med en integrerad stril.

Material

Vi som ligger bakom huslivet.nu är generellt sett förespråkare för naturmaterial före plast. Med plast får man ofta en stor exponering mot olika kemikalier som man kanske ogärna vill ha ner i sina växter, i synnerhet om man odlar ätbara växter.

För egen del är vårt favoritmaterial för inomhus-vattenkannor rostfritt stål. Det är stöttåligt, snyggt och fräscht men är samtidigt ett ganska tungt material. Vill man ha en vattenkanna som är lättare till vikten så är det sannolikt en vattenkanna i plast som är det bästa alternativet.