Januarisådd – 3 favoriter att så i januari!

I väntan på våren kan du börja förså vissa grönsaker och blommor inomhus redan i januari. Kronärtskocka, jätteverbena och chili måste till och med sås nu om de ska hinna blomma och ge skörd.

Kliar det i fingrarna efter att komma i gång med odlingssäsongen? Trots att snön yr utanför fönstret? Tyvärr är det alldeles för tidigt att börja förodla, dagarna är för korta även om det blir lite ljusare för varje dag som går nu. Det är därför man väntar med de flesta inomhussådder till mars och april, när ljuset har återvänt. Ska man hålla på med sådder nu mitt i vintern är växtbelysning ett måste, annars blir plantorna små och eländiga. Men med en bra växtbelysning går det att tjuvstarta i januari och ändå få knubbiga och fina plantor.

Här har vi listat våra 3 favoriter som passar fint att förså i januari med extra växtbelysning.

Kronärtskocka

Kronärtskockan är en tistelväxt som egentligen är flerårig men som bara kan övervintra i södra Sverige. Så fröna, ett frö i varje kruka, 2 centimeter djupt i planteringsjord. Det tar 1-2 veckor för fröna att gro, bäst groningstemperetaur är ca 18 grader, men kronärtskocka har svaga frön så var beredd på att alla inte kommer att gro.

De vanligaste sorterna som funkar i svenskt klimat är:

  • ’Green Globe’ – populär kulturarvssort från 1863 med kompakta plantor som ger stor skörd och stora huvuden.
  • ’Imperial Star’– en av de snabbaste sorterna i nordiskt klimat, kraftigt växtsätt som ger 5-8 huvuden per planta.
  • ’Violet de Provence’– vacker vinröd/purpurfärgad sort, känd för sin delikata och lite nötiga smak. Plantan kan bli 2 meter hög.

Chili

Så chili senast i slutet av januari, väntar man längre finns risk att frukten uteblir. Det gäller speciellt de hetaste chilisorterna som till exempel ’Carolina reaper’, världens hetaste chili och ’Habanero Chocolate’. Mildare varianter av chili och paprika kan sås i februari och mars. Blötlägg fröerna över natten innan sådd så gror de lättare, så inte djupare än 0,5 cm och använd små såkrukor/pluggbrätten, chili vill bo trångt. Ställ sådden varmt, på en värmematta eller på ett badrumsgolv med golvvärme eller liknande. Chili gror bäst när det är riktigt varmt 25-28 grader. Det är också extra viktigt att hålla chilisådden jämnt fuktig.

Jätteverbena

Jätteverbenan har kommit att bli en av våra mest älskade sommarblommor, med sina blåvioletta, magiskt svävande blomflocklar. Att odla egen jätteverbena, i stället för att köpa dyra plantor, är lätt, det svåra är att få fröerna att gro. De behöver sås tidigt och de behöver en köldperiod för att kicka igång. Ett sätt är att bredså de pyttesmå fröerna i ett tråg med fuktad såjord, fröerna är ljusgroende så täck bara ytterst tunt med jord, eller vermiculit. Ställ sedan sådden i kylskåpet eller ute under tak, och ta in den igen i rumstemperatur i februari. Då kommer fröna förhoppningsvis att gro.

  • ’Buenos Aires’ är en ny sort med fröer som behandlats för att gro snabbare. Det finns också en ny variant som heter ’Vanity’ som är mer kompakt och därför passar dig som inte har så mycket plats. Den blir bara 90 centimeter hög i stället för 1,5 meter.