Bokstativ

-Guide, användningsområden och tips på de bästa produkterna!

Bokstativ är ett relativt ovanligt hjälpmedel, men så enkelt och användbart, oavsett om du är ung eller gammal och oberoende av vilka läsvanor du har. Det gör att boken kan hållas öppen och upprätt, utan att man behöver hålla i den. På den här sidan guidar vi dig till bokstativ generellt sett, vi ger dig även förslag på olika bra användningsområden och vi tipsar om de bästa produkterna. Genom en noggrann analys av produkterna på marknaden, deras kundomdömen, egenskaper och våra egna erfarenheter kring produkterna har vi kunnat sammanställa en topplista över de bästa bokstativen.

De bästa bokstativen just nu

H&S Bokstativ i Bambu

Prisvärt bokstativ i bambu med möjlighet att ändra bokens vinkel efter behov. Gedigna armar/klämmor som håller fast sidorna och fantastiska kundbetyg.

Kundbetyg 4,8 av 5

Wishacc Bokstativ med Justerbar Höjd

Enkelt men gediget bokstativ där både höjd och läsvinkel går att justera efter behov. Flexibiliteten ger många användningsområden.

Kundbetyg 4,6 av 5

Nanpenyo Roterbart Bokstativ

Bokstativ i modern design som går att rotera 360 grader och justera läsvinkel efter behov.

Kundbetyg 4,6 av 5

Guide till bokstativ

Ett bokstativ ger möjligheten att läsa utan att hålla i boken. Du kan alltså ha händerna fria medan du läser, vilket ger en rad olika användningsområden.

Smarta användningsområden för bokstativ

Det finns flera smarta användningsområden för bokstativ, här guidar vi dig till några av de främsta.

Läsa i sängen

Sängen är ett av de mest bekväma ställena att läsa på. Trots detta så kan det lätt bli ganska obekvämt att ligga och hålla boken uppslagen i ett läge som är bekvämt att läsa på under lång tid. Med bokstativet så hålls boken öppen oavsett var man har sina händer och det ger en full avkoppling utan några som helst obekväma ställningar.

När man studerar

De allra flesta är nog bekanta med situationen som uppstår när man studerar med hjälp av en bok, och behöver göra anteckningar samtidigt som man läser. Boken ligger platt på bordet vilket gör att man behöver sträcka sig för att se varje gång man ska läsa, dessutom är det vanligt att sidorna åker igen. Ett bokstativ ger dig en lugnare och mer effektiv studiemiljö.

För bekväm läsning av tidningar/serietidningar

Tidningar och serietidningar är en av de svåraste sakerna att läsa på ett bekvämt sätt. Det enda som egentligen funkar är att läsa tidningar som ligger platt på ett bord, som man behöver sträcka sig över. Övrig läsning som sker när man sitter eller ligger utan bord blir för det mesta opraktisk och obekväm med tidningssidor böjs och slås ihop.

När man lagar mat

Att laga mat med instruktioner från en kokbok brukar vara opraktiskt på så vis att man behöver hålla boken en bit från matlagningen för att undvika spill och kladd, samtidigt som kokboken behöver vara på ett sådant avstånd att man kan läsa vad som står i den. Man brukar behöva gå fram och tillbaka och sträcka sig en bit över bänken för att se vad som står, på grund av bokens dåliga vinkel. Att ställa kokboken i ett bokstativ underlättar mycket när man lagar mat.

Läsa medan man äter

Att läsa medan man äter, frukost, lunch eller middag kan vara ganska svårt eftersom läsning normalt kräver att man har händerna fria. Genom att ställa boken i ett bokstativ kan man koppla av helt, njuta av maten och läsa samtidigt.

Hållare för noter

Ett bokstativ fungerar också bra som hållare för noter. Det gäller särskilt om man spelar något mindre instrument som man kan sitta vid ett bord och spela. Till exempel keyboard eller flöjt.

Bokstativ för bön

I de religioner där man läser samtidigt som man använder händerna i bönen är det vanligt med bokstativ att ställa upp de heliga skrifterna på.

Ställ för iPad/Surfplatta

Även om det finns specifika ställ för surfplattor så fungerar ett bokstativ också bra för att ställa upp surfplattor i. Med ett bokstativ får du en skön vinkel på din surfplatta och den behöver inte ligga platt på bordet eller direkt i knäet.

Fördelarna med bokstativ sammanfattat

  • Bekvämare läsning, både när det kommer till handleder, händer, nacke och läsställning.
  • Händerna fria för att göra saker samtidigt som man läser.
  • Lättare att koncentrera sig eftersom man slipper att hålla i boken och byta ställning.
  • Lättare att hålla boken på rätt avstånd från sig, en bok som hålls upp med händerna har en begränsning i hur när eller långt ifrån en själv den kan hållas.

Vanliga material i bokstativ

Vi har gått igenom ett stort antal produkter och kan utifrån detta konstatera att det absolut vanligaste materialet i bokstativ är trä. Det är även materialet vi själva föredrar, då det ger en fräsch och naturlig känsla som passar bra just för böcker. Armarna som sitter längst fram på de flesta bokstativ, som är till för att hålla uppslaget och sidorna på plats är för det mesta tillverkade i metall. Det finns dock bokstativ med armar i trä om man föredrar detta.

Plast

Plast hör inte till de vanligaste materialen i bokstativ och ofta rör det sig om de billigaste budgetprodukterna som är tillverkade i plast. Det finns dock några fördelar med bokstativ i plast. Till exempel är de okänsliga och lätta att rengöra, vilket är bra om man exempelvis ska använda det i köket. Men bokstativ i plast väger även ganska lite vilket kan vara en fördel om man ska ta det med sig på exempelvis en resa.

Metall

Metall hör kanske till de mer eleganta materialet för bokstativ men är lite opraktiskt på så vis att det kan ha vassa kanter och är tungt.

Olika typer av bokstativ

Här går vi igenom några olika typer av bokstativ, med deras respektive ändamål.

Golvstående bokstativ

Det här är en variant av bokstativ som ofta står på hjul, där bokstativet hänger ut på en arm i lagom läshöjd. Ett golvstående bokstativ kan vara ett mycket användbart hjälpmedel för den som har svårt med rörligheten, är sängliggande eller rullstolsburen. Ett golvstående bokstativ har även fler användningsområden än bara för böcker, det är till exempel mycket användbart om man vill se en film på surfplattan eller datorn när man ligger i sängen.

Shikha Bokstativ för Läsning i Sängen

Bokstativ med vikbara ben

Den här typen av bokstativ är ofta tillverkade i metall, med vikbara ben som gör bokstativet väldigt flexibelt när det kommer till att justera läshöjden. Justerbarheten gör att den här typen av bokstativ får betydligt fler användningsområden än enklare bokstativ som endast har en höjd och vinkel.

X-format bokställ/bokstativ

Det här är den enklaste formen av bokstativ som egentligen bara består av två plattor ihakade i varandra. Den här typen av bokställ/bokstativ är i de flesta fall mer av en snygg inredningsdetalj än vad det är ett praktiskt bokstativ. Ett x-format bokställ/bokstativ kan till exempel vara till användning om man vill ställa upp en inspirerande bok (världsatlas, fotobok, konstverk mm.) i mitten av ett vardagsrum så att man själv och ens besökare kan bläddra i boken lättåtkomligt.