Tekanna i Gjutjärn

-Guide till den bästa tekannan i gjutjärn!

Tekannor i gjutjärn är både snygga och praktiska och de har flera fördelar när det kommer till tebryggningen. Vi har gjort en noggrann research kring tekannor i gjutjärn. Genom att vi analyserat kundomdömen, jämfört produkternas egenskaper och tagit del av information från tillverkare har vi kunnat sammanställa denna lista över de bästa tekannorna i gjutjärn. Läs vidare för att se vilken tekanna i gjutjärn som är bäst.

Bredemeijer Jing 0,8 L – Bästa tekanna i gjutjärn!

Bredemeijer Jing är en gjutjärns-tekanna som vi utsett till det bästa valet. Dessutom är det en riktig kundfavorit med mycket höga kundbetyg. Bredemeijer Jing har en kapacitet på 0,8 liter och finns att välja i färgerna blå, grön och svart. Tekannan har en klassisk japansk design som är mycket snygg och enkel.

Tekannan är emaljerad på insidan vilket förhindrar rost. Tillsammans med Bredemeijer Jing så medföljer det även en tesil i rostfritt stål.

Staub Tekanna 1,15 L – Bra val!

Staubs runda tekanna är tillverkad i emaljerat gjutjärn med ett praktiskt handtag i rostfritt stål som låser fast locket och samtidigt hålls svalare för handen. Tillsammans med tekannan medföljer det även en tesil i rostfritt stål som man kan kroka i och ur efter behov. Krokar man ur tesilen går det att hitta ett antal andra användningsområden för tekannan, till exempel går den att använda som kastrull.

Staubs tekannor i gjutjärn tillverkas i Frankrike, de har en stilren design och är mycket uppskattade av kunderna. Tekannan säljs i färgerna svart, grön, grå, röd och blå.

IBILI Tekanna i Gjutjärn 1,2 l – Prisvärt val!

Den här tekannan i gjutjärn från Ibili har en emaljerad insida och ett fällbart handtag. Tekannan har en kapacitet på 1,2 liter och tillsammans med tekannan medföljer det även ett filter i rostfritt stål.

Ibilis tekanna i gjutjärn är ett prisvärt val som fått höga kundbetyg.

Köpguide för tekannor i Gjutjärn

Här hittar du generell information om tekannor i gjutjärn, med tips som kan vara bra att ha med sig inför köpet.

  • Kapacitet: En tekopp är cirka 2,5 dl stor. De flesta tekannorna i gjutjärn har en kapacitet på mellan 0,8-1,2 l. De brukar alltså ha en kapacitet för 3-4 koppar te.
  • Emaljerad eller inte emaljerad insida: Det är vanligt att man emaljerar insidorna av tekannorna i gjutjärn. Det innebär fördelar i att insidan inte rostar på samma sätt som i gjutjärns-tekannor utan emalj. Emaljen består normalt sett av en tunn glasyta som täcker gjutjärnet. En emaljerad tekanna i gjutjärn är alltså inte naturlig på samma sätt.
  • Sil: För att få bort tebladen från tevattnet behöver man som bekant använda sig av en tesil. I många fall medföljer det en tesil när man köper sin tekanna i gjutjärn, men i andra fall behöver man köpa till det.
  • Värmeskydd: En av nackdelarna med gjutjärn är att det blir väldigt varmt när man värmer det på spisen. Värmen brukar även ledas ut i handtaget. På vissa tekannor i gjutjärn har man löst detta problem genom att linda in handtaget i ett värmeskydd, ofta tillverkat i hampa. Är du orolig för att bränna dig på handtaget bör du leta efter en tekanna i gjutjärn med värmeskyddat handtag.

Fördelarna med att använda tekannor i gjutjärn

Tekannor tillverkas i alla möjliga material, de är tillverkade i allt ifrån plast till keramik, glas eller rostfritt stål. Men gjutjärn har en alldeles särskild känsla och är dessutom sannolikt det mest exklusiva valet.

Först och främst är en tekanna i gjutjärn ett giftfritt alternativ. Gjutjärnet är ett naturligt material som inte har några konstiga beläggningar eller kemikalier i sig. Vidare har gjutjärnet vissa praktiska fördelar när det kommer till själva tebryggningen. Gjutjärnet håller temperaturen betydligt längre, vilket gör att du har varmt te i kannan en längre stund än om du brygger te i kannor i andra material. Gjutjärn är även ett material som ger en jämn värmefördelning. Det gör att vattnet får en jämnare temperatur vilket även genomsyrar hela bryggningsprocessen.

Berikar vattnet med järn

Förutom ovan nämnda fördelar så är det även så att tekannor i gjutjärn berikar vattnet med järn på ett naturligt sätt. När man tillagar teet så sipprar små mängder järn ner i tevattnet, vilket gör att du får ett extra tillskott av järn när du dricker ditt te.

Nackdelar med tekannor i gjutjärn

De mest uppenbara nackdelarna med en tekanna i gjutjärn är att den är väldigt tung. Det gör den klumpig att använda i köket samtidigt som den är svårare att hälla te ur. En annan nackdel med gjutjärn är att det ganska lätt kan börja rosta. Du kan därför inte lämna vatten i tekannan i gjutjärn, utan du måste tömma den och låta den torka ur mellan användningstillfällena. Tekannor i gjutjärn mår heller inte bra av maskindisk utan kräver att man handdiskar dem.

Gjutjärn-tekannornas ursprung

Tekannor i gjutjärn har en historia som sträcker sig mycket långt bakåt i tiden, bland annat i Japan. De japanska tekannorna i gjutjärn, som på japanska heter ”tetsubin” började användas redan på 1600-talet.