Tips på smarta möbler för små lägenheter

Bor man i en liten lägenhet kan det löna sig att tänka till när man ska inreda sitt hem. Med rätt möbler får man betydligt mer öppen yta samtidigt som man underlättar när det kommer till att organisera och stuva undan saker. Den här sidan har vi skapat som en inspiration för dig som bor i en liten lägenhet, där du förhoppningsvis kommer inspireras och gilla några av de smarta möblerna som vi skriver om.

Platsbestparande och smarta sängar

Sängen är en av de möbler i ett hem som tar upp allra mest yta. Kan man hitta någon smart lösning kring sängen så har man vunnit mycket. Det finns flera smarta sängmöbler som både sparar plats och ger extra förvaring. Se tips på sängidéer nedan.

Loftsäng med skrivbord under

Med den här typen av loftsäng som har ett skrivbord under sparar man mycket plats. Man slår ihop sängen och skrivbordet till ett och man får en rymlig och bra yta under sängen som passar utmärkt för studier, jobb eller datorspelande.

Sängtält

Med hjälp av ett sängtält kan du göra sängen till ett eget litet rum, även om sängen står öppet ute i exempelvis vardagsrummet. Sängtältet skyddar även mot ljus och ger känslan av ett mer privat utrymme om man exempelvis delar rum med någon.

Kombinerad pall/fällsäng

Här är en mycket smart och platsbesparande variant av fällsäng. När den inte används blir den till en pall med måtten 72×103 cm, som mycket väl kan användas som en liten soffa. Ur pallen kan man sedan fälla ut en smalare säng. Perfekt för ens gäster att sova över på.

Bäddfåtölj/sovstol

Den här smarta bäddfåtöljen kan fungera som en vanlig fåtölj på dagen, för att snabbt kunna göras om till en säng på kvällen. Liksom för pallen så ser den här fåtöljen ut som vilken fåtölj som helst, trots det faktum att den rymmer en hel säng.

Kombinerad vikbar madrass/sittpuff

Det här är en smart variant av möbel som går att använda som sittpuff dagtid för att sedan vika ut till en madrass på kvällen. Vi gillar att den är så enkel men ändå praktisk, en mjuk och enkel produkt som inte kräver någon montering eller krånglig bruksanvisning för att förstå sig på den.

Smarta och platsbesparande bord

Genom att de flesta bord tar upp en ganska stor yta så kan man spara ordentligt med plats även här. Det finns ett antal smarta lösningar, exempelvis utdragbara bord eller bord som man fäller ut från väggen.

Fällbart bord monterat i väggen

Genom ett fällbart bord som man monterar fast i väggen så fäller man upp och ner det på nolltid. När bordet inte används så tar det således heller ingen som helst plats. Den här typen av fällbara bord fungerar bra som såväl skrivbord som matbord. Det enda man kan behöva se upp med är viktkapaciteten. I och med att det hänger fast i väggen så tål det inte riktigt lika mycket vikt som ett vanligt bord.

Klaffbord

Den här varianten av matbord, så kallade klaffbord är en riktig klassiker i svenska hem. Särskilt eftersom IKEA under många år sålt dem i olika utföranden. Ett klaffbord ger mycket förvaring, både i hyllor och lådor samtidigt som det ger en stor variation i olika användningsområden. Man kan snabbt fälla ut och in det till att fungera väl som matbord, skrivbord eller en liten hylla.

Hopfällbart Mini-Skrivbord

Vill man emellanåt kunna skapa en liten arbetsyta i sitt hem, som snabbt går att stuva undan kan ett hopfällbart mini-skrivbord vara ett bra alternativ. Det ger en rymlig och bekväm arbetsyta medan det är uppfällt samtidigt som man snabbt kan fälla ihop det och stuva in det under sängen eller bakom en garderob.

Stolar och pallar

Med smartare stolar och pallar så kan man både få fram extra förvaring och snabbt ordna fram extra sittytor vid behov.

Klappstolar

Så kallade klappstolar, stolar som går att fälla ihop är ett ganska givet val i mindre lägenheter. I uppfällt läge fungerar de precis som vanliga stolar, med snarlik komfort. När man däremot fällt ihop dem så blir de mycket smala och tar minimalt med yta. Billiga och prisvärda klappstolar finns bland annat hos IKEA, med klassiska modeller såsom Gunde, Nisse och Frösvi.

Kombinerad sittbänk och förvaringslåda

Genom en pall eller bänk som också fungerar som förvaringsutrymme så får man en stabil sittyta samtidigt som det löser mängder med extra förvaring. Passar bra i såväl matrummet, sovrummet som i hallen. Bänken du ser nedan rymmer hela 120 liter och tål dessutom 300 kg belastning ovanpå.

Pall med förvaring

Den här pallen är mer en renodlad sittpall men som ger lite extra förvaring. Pallen passar exempelvis bra bredvid soffgruppen i vardagsrummet eller som en extra pall i hallen att sitta på medan man drar på sig skorna. Pallen som du hittar nedan har en förvaringskapacitet på 9,4 liter och tål belastning på upp till 130 kg.

Rumsavdelare

Med en rumsavdelare kan man göra ett rum till två. Men även på ett praktiskt sätt göra en del av rummet till en mer privat sovhörna, utmärkt för dig som exempelvis bor i en etta.

Skärm-rumsavdelare

Den vanligaste formen av rumsavdelare är en skärm man ställer upp. Den här formen av rumsavdelare har framför allt som fördel att den är billig och lätt att flytta runt.

Kombinerad hylla och rumsavdelare

En möbel som skapar mängder av förvaring samtidigt som den delar av ett rum är en kombinerad hylla/rumsavdelare. En ganska klassisk modell är den här varianten, med olika öppna fack där man exempelvis kan stapla in böcker, lådor eller prydnadssaker.

Draperi

En stånd med ett draperi på är en relativt liten installation som snabbt kan dela av ett rum effektivt. Draperier finns i alla möjliga längder, färger och tjocklekar. En av fördelarna är också justerbarheten, möjligheten att göra det både längre och kortare.