Dags att förodla – Här är bästa tipsen!

Drömmer du om att odla dina egna grönsaker, skörda hemodlade tomater och egna kryddväxter? Många grönsaker går att så direkt ute på friland på våren men eftersom sommaren är så kort i Sverige måste en del grönsaker tjuvstartas inomhus innan de planteras ut. Vi hjälper dig att lyckas med försådderna.

Tomater, aubergine, kronärtskocka, purjolök, kål och gurka är några av de grönsaker som bör förodlas inomhus från februari och framåt. Antingen för att de ska hinna ge skörd eller för att de ska ge tidigare skörd. Beroende på sort startar förodlingen redan i februari och mars och då är växtbelysning ett måste för att lyckas. Från april räcker det med ett ljust och soligt fönster. Men tänk på att inte starta din förodling för tidigt, vänta till den tidpunkt som står bak på fröpåsarna, eftersom plantor som får för lite ljus snabbt blir långa och taniga och tar massor av plats. För att få knubbiga och fina plantor behövs också ett lite svalare rum, det ska helst inte vara över 18 grader.

SÅSCHEMA- FÖRODLING:

Februari

Kronärtskocka, chilli, aubergine, paprika, rotselleri och purjolök, rotselleri och bladselleri.

Mars

Tomater, fänkål, koriander, basilika, persilja och andra kryddväxter, spetskål, blomkål och annan huvudkål, olika sorters lök, physalis.

Det är även dags att börja förgro potatis.

April

Gurka, squash, pumpa, melon, broccoli, majs, bönor, malabarspenat, grönkål och svartkål.

DET HÄR BEHÖVER DU:

Såjord eller kaktusjord – näringsfattig och luftig jord som är anpassad för att ge känsliga små fröer de bästa förutsättningarna att gro.

Sålådor, pluggbrätten, miniväxthus eller andra små krukor. Man kan även använda gamla vindruvsaskar eller mjölkkartonger. Gör dräneringshål i botten om det inte redan finns.

Plastlock eller plastfilm som är genomskinlig, att täcka över sådden med för att hålla jorden fuktig. Gör lufthål i plasten eller sätt locket på glänt så att det inte blir för tätt.

Blomspruta, mjuksprayare eller stril till petflaska för att hålla jorden fuktig och vattna mjukt på små känsliga frön och groddar.

Planteringsjord – med mer näring för att plantera om dina småplantor.

Vermiculit – fuktighetsbevarande mineral för att täcka ljusgroende fröer.

Såetiketter – för att skriva grönsakens namn och sticka ner i krukorna.

Växtbelysning – som ska vara tänd 10-12 timmar per dag, samt en timer, små plantor behöver också sova.

GÖR SÅ HÄR:

Fyll såkrukorna med såjord, vattna igenom jorden ordentligt och låt rinna av. Ett smart tips är att lägga lite näringsrik planteringsjord i botten på krukan och toppa med såjord. Då finns det näring till rötterna när plantorna börjar växa till sig och de blir knubbigare.

Så ett eller några frön i varje kruka, så inte för tätt. Peta ner fröet så djupt som det står bak på fröpåsen, inte djupare, för då orkar det inte komma upp. Vissa frön är ljusgroende, t ex rotselleri och ska inte täckas med jord, men gärna med vermiculit. (Se ovan).

Placera krukorna på en bricka eller i ett minidrivhus på ett varmt ställe, på ett badrumsgolv med värme eller i pannrummet, men det funkar också i rumstemperatur, de flesta fröer gror vid 18-20 grader.

Håll sådden fuktig – jorden får inte torka ut men inte heller vara för blöt. Duscha sådden varje dag så minskar risken för övervattning och fröer som ruttnar.

När lejonparten av fröerna grott flyttas krukorna till ett ljusare och svalare ställe, helst under växtbelysning eller i ett ljust fönster med ett avstängt element under. Ta bort plasten/plastlocket.

Plantera om småplantorna i varsin kruka när de fått sitt första riktiga bladpar (efter hjärtbladen). Fyll krukorna med planteringsjord, gör ett hål i jorden med en penna, separera småplantorna försiktigt och sätt ner en planta i hålet. Vattna! Låt sedan jorden torka upp lite mellan varje gång du vattnar. Tomater och andra storväxta grönsaksplantor kan behöva planteras om ytterligare en gång om rotsystemet fyller ut krukan.

Avhärda plantorna innan du planterar ut dem när risken för nattfrost är över i början på juni. Avhärda genom att vänja plantorna vid utomhusklimatet några timmar varje dag på en skuggig och vindskyddad plats. Plantera sedan ut dem en dag när vädret är mulet så får de en bra start.