DIY: Skippa Plastfolien- Gör dina egna Bivaxdukar

Bivaxdukar är ett jättebra och hållbart alternativ till engångsfolien av plast. De kan användas om och om igen för att slå in mat eller täcka över skålar med rester. Numera finns det fabriksgjorda bivaxdukar att köpa lite överallt men det går precis lika bra att göra dem själv.

Du vet väl att du kan göra dina egna bivaxdukar, det är inte alls svårt och dessutom ett kul pyssel. Det enda du behöver är bivax och bitar av tunt bomullstyg.

Det som är så bra med att använda bivaxdukar i stället för plastfolie är dels att det minskar plastanvändningen och dels att bivax faktiskt har en förmåga att hålla maten fräsch längre. Bivax är nämligen bakteriedödande och fuktighetshållande eftersom bina själva har tillverkat bivaxet och byggt vaxkakor av det för att förvara honung och pollen. Bivax är alltså ett ypperligt material att slå in livsmedel i, bivaxdukar är perfekta till lunchmackan och osten eller till brödet som inte blir torrt lika snabbt liksom frukt och grönt som behåller sin spänst.

Bivaxdukarna kan användas om och om igen i ett år eller längre och de är lätta att göra rent med bara lite diskmedel och kallt vatten och sedan hänga på tork.

Det finns lite olika metoder för att göra egna bivaxdukar, en del smälter bivaxet i ugnen eller på spisen och penslar på det men vi har valt att använda strykjärnet. Rent bivax i kakor eller puckar finns att köpa hos din lokala biodlare eller på nätet. En viktig sak att tänka på när du ska göra dina egna bivaxdukar är också att välja ett tunt och välanvänt bomullstyg, till exempel ett gammalt lakan eller kökshandduk. Detta för att de hemgjorda bivaxdukarna ska bli lättare att forma då de inte blir lika klibbiga som färdigköpta bivaxdukar. Något som i sin tur beror på att de fabrikstillverkade dukarna även innehåller till exempel jojoba och harts. Men det löser du enkelt genom att värma dina bivaxdukar i händerna innan du slår in osten eller klämmer fast dem över burken med rester.

SÅ HÄR GÖR DU EN EGEN BIVAXDUK:

MATERIAL:

  • Bivax
  • Bomullstyg (tunt, till exempel ett gammalt lakan)
  • Rivjärn (offra ett gammalt för det är svårt att få rent det)
  • En sax som klipper sicksack (inte nödvändigt men hindrar tyget från att repas upp i kanterna)
  • Strykjärn
Ecolux Bivaxblock
Kundbetyg 4,4 av 5Yrlehoo Sicksack-sax för tyg
Kundbetyg 4,5 av 5


Enkelt och billigt rivjärn från Amazon

GÖR SÅ HÄR:

1. Klipp bomullstyget i lagom stora bitar, till exempel 30×30 eller 20×20. Använd gärna en sicksack-sax.

2. Riv bivaxet på ett rivjärn.

3. Lägg ett bakplåtspapper på strykbrädan och lägg tygbiten ovanpå.

4. Strössla ut bivaxrivet på tygbiten så att det ligger jämnt fördelat över hela tyget. Lägg sedan ett till bakplåtspapper ovanpå.

5. Ställ strykjärnet på medeltemperatur och stryk försiktigt ovanpå bakplåtspappret tills allt vax har smält.

6. Lyft på bakplåtspapperet och se var det saknas vax, där strösslar du på mer bivax, lägg på bakplåtspapperet och stryk igen.

7. När hela tygbiten är täckt med vax är duken färdig. Om den kännas lite kladdig kanske du har lagt på för mycket vax, i så fall är det bara att lägga ett hushållspapper ovanpå tyget och stryka lätt för att samla upp överskottet. Passa också på att torka av strykjärnet med lite hushållspapper medan det fortfarande är varmt.

Klart!