Hemmagjord Majonnäs – Recept

Hemmagjord majonnäs drar man ihop på ett kick, och det blir så mycket godare och hälsosammare än den färdiga majonnäs som man köper i affären.

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 tesked dijonsenap
  • 2 kryddmått salt
  • 1 tesked vitvinsvinäger
  • 2 deciliter varmpressad rapsolja

Gör så här

  1. Ta fram ett ägg, en tesked senap och en tesked vitvinsvinäger. Låt ingredienserna stå framme i en halvtimme eller tills de uppnått rumstemperatur innan du börjar med resten.
  2. Ta fram en skål och knäck ner ägget, lägg ner en tesked dijonsenap, två kryddmått salt och mixa ihop det med en stavmixer.
  3. Mät upp 2 deciliter varmpressad rapsolja som du sedan häller i lite i taget. Varje gång du hällt i lite av rapsoljan mixar du in oljedropparna i majonnäsen. Fortsätt med detta lite i taget till dess att all rapsolja mixats ihop med ägget, dijonsenapen och saltet.
  4. Tillsätt en tesked vitvinsvinäger till majonnäsen och mixa ihop.
  5. Smaka av och tillsätt mer salt om så behövs.

Tips

  • Den här majonnäsen fungerar som tillbehör till det mesta. Vi själva använder den ofta som salladsdressing.
  • Vi föredrar att använda rapsolja i majonnäs. Men även solrosolja går bra, eller andra oljor som har en neutral smak. Olivolja eller kallpressade oljor brukar inte fungera så bra i majonnäs eftersom de har en stark smak som även majonnäsen får smak av.

Köksutrustning för det här receptet

Braun Stavmixer MQ 5200WH


Tuseasy Matlådor i Glas

Variationer

  • Tillsätt dragon för att göra en fusk-bearnaise
  • Tillsätt vitlök för att göra Aioli
  • Tillsätt chili för att göra chilimajonnäs