Chiliskola

-Enkel nybörjarguide till att odla chili!

Intresset för att odla sin egen chili bara växer och utbudet av spännande fröer blir allt större, från milda och fruktiga sorter till världens starkaste. Att odla sin egen chili hemma, på balkongen eller i trädgården är både enkelt och kul. Följ vår steg för steg-guide från sådd till skörd av egna chilifrukter.

Att odla sin egen chili är inte alls svårt, det gäller bara att börja i tid och så fröerna helst redan i februari, då hinner plantorna blomma och mogna fram frukt under sommaren. Har du inte har tillgång till växtbelysning är det bättre att vänta med sådden till mars, när det finns mer dagsljus, annars blir plantorna långa och rangliga. Tänk också på att inte så för många frön, 4-5 plantor räcker gott för att bli självförsörjande på chili till matlagningen.

1)Skaffa frö:

Börja med att skaffa chilifrön, det finns många specialbutiker på nätet men det funkar också att ta frön från egna chili eller från mataffären. Som nybörjare kan det dock vara bra att satsa på några sorter som man vet är lättodlade. Här tipsar vi om 5 bra nybörjarsorter:

  • ’Jamaican Bell’ med runda frukter som ser ut som klockor och som har en mild och citrusaktig smak.
  • ’Jalapeño’ populär sort med lagom styrka och frukter som passar att grilla, lägga in och gratinera. -> KÖP HÄR
  • ’Thai Super Chili’ en bra vardagschili med rejäl hetta, ger stor skörd och passar i all slags matlagning. Långa frukter som växer i knippen.
  • Lombardo’ är perfekt för den som vill börja med en väldigt mild sort, den här är nästan lite som paprika och kan till och med ätas rå i sallad.
  • ’Apache’ är en kryddstark och mycket populär sort, kompakt planta som får mängder av frukter och som passar att odla i kruka.

2)Dags att så:

  • Lägg fröerna i blöt några timmar innan du sår så gror de lättare.
  • Fyll små krukor/pluggbrätten med såjord, vattna så att jorden blir genomfuktad och peta ner ett frö i varje kruka, cirka 0,5 centimeter djupt. Obs, det måste finnas dräneringshål i krukorna.
  • Täck sådden med ett genomskinligt lock av plast eller med plastfolie som du gjort små lufthål i. Chili gror bäst på ett varmt ställe, 22-25 grader, så ställ krukorna ovanför ett element eller på ett badrumsgolv med golvvärme.
  • Jorden får inte torka upp utan se till att hålla den jämnt fuktig under hela groningstiden. Använd gärna en blomspruta.
  • Det tar ungefär 2 veckor för fröerna att gro och så fort det första gröna titta upp flyttas krukorna till vanlig rumstemperatur och ställs under växtbelysning. Ha den tänd cirka 14 timmar per dygn.

3)Dags för omplantering:

  • När chiliplantorna blivit ett par centimeter höga och fått ett par riktiga blad, så kallade karaktärsblad (förutom de första små hjärtbladen) behöver de planteras om i större kruka med ny näringsrik jord.
  • Använd planteringskrukor som är cirka 7 centimeter i diameter och lägg lite planteringsjord eller speciell chilijord i botten.
  • Ta försiktigt upp hela jordklumpen med den lilla chiliplantan ur såkrukorna, vattna igenom jorden först så brukar det gå lättare att få upp dem.
  • Sätt ner hela jordklumpen i den nya krukan och fyll på med jord ända upp till första bladparet. Då växer det ut nya rötter längs stjälken och plantan blir kraftigare.
  • Kom ihåg att chili gillar jämn bevattning så se till att vattna regelbundet. Eller ställ krukorna på en bevattningsmatta och vattna underifrån så förser plantorna sig själva med lagom mycket fukt.
  • Ett par veckor efter omplanteringen är det dags att börja gödsla plantorna kontinuerligt, en gång i veckan, med någon form av flytande näring, t ex vanlig krukväxtnäring, tomat- och chilinäring eller kissvatten om du tycker det känns ok.

4)Dags att toppa:

  • Ett enkelt sätt att få kraftiga chiliplantor är att toppa dem och det görs bäst i samband med en andra omplantering. Då klipper du av toppen på plantan precis ovanför tredje eller fjärde bladet nerifrån.
  • Andra omplanteringen görs när rötterna fyller ut krukan, cirka 6 veckor efter första omplanteringen, lyft upp jordklumpen ur krukan och titta efter. Välj en kruka som är snäppet större än den gamla, 15-20 centimeter i diameter och gör sedan på samma sätt som vid första omplanteringen.

Obs, ta inte för stor kruka eftersom chiliplantans rötter inte mår bra i för stor jordvolym.

5)Dags att avhärda:

  • I början/mitten av juni brukar chiliplantorna ha växt till sig ordentligt och det är både dags att avhärda plantorna och dags för ännu en omplantering i en större kruka, 3-5-10 liter, beroende på sort och storlek. Kompakta sorter kräver inte lika stor kruka som stora högväxta sorter, det står på fröpåsen hur stora plantorna blir.
  • Sätt plantorna djupt i de nya krukorna och fyll på med jord en bit upp längs stammen så växer sig plantorna kraftigare.
  • Chiliplantor mår bra av att stå ute under sommaren, helst på ett varmt och skyddat ställe; balkong, växthus, uterum eller altan Men innan du flyttar ut plantorna måste de avhärdas, alltså vänjas vid utomhuslivet annars finns det risk att de dukar under. Flytta ut dem några timmar varje dag i ett par veckors tid, först i skugga, sedan i halvskugga och sedan i full sol.
  • Fortsätt vattna och gödsla regelbundet!

6)Dags för skörd:

  • Chili är självpollinerande och om plantorna stå ute så sköter vinden pollineringen. Men om dina plantor står på en balkong eller i ett växthus kan du hjälpa till genom att skaka plantorna.
  • Skörda chili så fort plantan får mogna frukter och skörda kontinuerligt så fortsätter den att producera fler frukter.
  • Använd frukterna färska i matlagningen eller ta vara på skörden genom att trä upp frukterna på ett snöre och torka hängande på en torr och varm plats. Chili kan också frysas hela som de är, man kan göra chilisås på färska frukter eller mala chilipulver av de torkade.
  • Chili är flerårig så efter skörden kan plantorna klippas ner och ställas på en sval plats. Vattna sparsamt men låt inte jorden torka ut helt. Till våren plockar du fram plantorna och ställer på fönsterbrädan och vattnar och gödslar så kommer de igång igen.