DIY – 3 Sätt att laga Jeans!

Hur irriterande är det inte när det går hål i de egna favoritjeansen eller blir revor i barnens annars fullt användbara byxor? Men det är faktiskt inte så svårt att laga jeans och förlänga livet på dem, vilket är bra både för miljön och för plånboken! Här visar vi tre olika lagningsmetoder, enklast och smidigast är att köpa laglappar som man stryker på. Men man kan också använda symaskinen eller sy för hand med den japanska tekniken Sashiko.

Metod 1: Påstrykbara lappar för jeans

Påstrykningsbara lappar är ett snabbt och smidigt sätt att laga jeans på. Det tar inte många minuter och sedan är byxorna redo att användas igen. Slitstarka jeanslappar finns att köpa i olika storlekar och olika tvättar vilket gör det enkelt att hitta en lapp som täcker hålet och passar i färg till just dina jeans. Det finns också extra stora lappar som är formade för hål vid knäna men lapparna kan klippas till, utan att fransa sig, så att de även passar mindre hål.

  GÖR SÅ HÄR: Klipp till lappen, om det behövs, så att den passar över hålet med god marginal, några centimeter extra på varje sida om hålet. Lägg lappen över hålet och lägg ett bakplåtspapper ovanpå och pressa sedan med strykjärnet på hög värme, tre prickar, utan ånga, i 30–40 sekunder. För att öka lappens hållbarhet, vänd ut och in på jeansen och pressa med bakplåtspapper även från baksidan. Om lagningen är på ett utsatt ställe, t ex över knäet, kan det också vara bra att förstärka lappen genom att sy några stygn för hand, eller med symaskin, runt kanten. Undvik att fästa lappen över en söm eftersom det håller sämre. Kom också ihåg att lapparna fäster bäst på nytvättade jeans. Låt jeansen svalna helt innan du använder dem. Klart!

Tips på bra stryklappar!
Zeffka Denim Stryklappar
-> SE PRIS
Guyi’s 80 Roliga Stryklappar
-> SE PRIS
Zeffka Svarta Stryklappar
-> SE PRIS
Woohome Stryklappar Fjärilar och Blommor
-> SE PRIS

Metod 2: Laga så att det inte syns

Om det uppstått ett hål eller en reva i grenen, vid en ficka eller nära en söm är det svårt att sätta en laglapp över. De blir sällan snyggt, knöligt och håller inte så bra. Men då finns det en lagningsmetod med symaskin som gör att revan knappt syns när man är klar.

GÖR SÅ HÄR: Klipp ut en lapp i ett tunt bomullstyg som täcker revan/det slitna partiet, och nåla, limma eller tråckla fast den på insidan av jeansen. Klipp bort lösa trådar och fransar och sy sedan fast lappen med raksöm eller sicksacksöm fram och tillbaka, tätt, tätt tills hela hålet är täckt. Använd en sytråd i passande färg så blir lagningen så diskret som möjligt. Det kan vara lite knepigt att komma åt med maskinen men det brukar gå om man trixar lite och ser till att hålla tyget slätt medan man syr. 

 

Metod 3: Lappa dekorativt med Sashiko

Sashiko är en japanska broderiteknik som använts i tusentals år för att laga och förstärka kläder för hand. Det finns många olika sätt att göra sashiko, tekniken är väldigt fri, men grundprincipen är att stygnen och lagningen ska synas, lappen kan sättas antingen på insidan eller utsidan av jeansen. Det tar lite tid att laga jeans på det här sättet men samtidigt är det ett roligt pyssel och framför allt får man en lagning som blir mycket hållbar. Du behöver bomullstyg, lite kraftigare bomullstråd i valfri färg och en vass nål med stort öga.

GÖR SÅ HÄR: Klipp till en lapp som gott och väl täcker hålet och tråckla fast den på insidan av hålet, eller utsidan om du föredrar det, det går även att nåla eller limma fast lappen. Trä tråden på nålen och fäst den i kanten på lappens baksida genom att sy några stygn fram och tillbaka, det blir skönare än att fästa tråden med en knut som kanske skaver mot benet. Sedan är det bara att börja sy från rätsidan, med så kallade förstygn, vilket är väldigt enkelt, bara upp och ner med nålen genom båda tyglagren. Sy täta, parallella rader med stygn tills hela lappen, eller mer, är täckt. Fäst tråden och ta bort tråckelstygnen. Klart!

Tips på bra Sashiko-tråd!
Daruma Sashiko-Tråd
-> SE PRIS
Yokota Sashiko-Tråd
-> SE PRIS