Så väljer du rätt mjölkkastrull

-Och mjölkkastrullerna med bäst kundbetyg!

Om du har testat att koka mjölk i en vanlig kastrull så kan det ha inträffat att mjölken bränts fast och varit mycket svår att diska eller skrapa bort. Dessutom brukar mjölk i fel typ av kastrull också koka över väldigt lätt. Vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att hitta rätt bland mjölkkastrullerna. Vi tar upp de egenskaper som är viktiga att titta på när man ska köpa en mjölkkastrull och vi guidar dig till de produkter som både är experternas och kundernas favoriter.

De bästa mjölkkastrullerna enligt kunder

Le Creuset Mjölkkastrull
Kundbetyg 4,8 av 5
Tognana Vanitosa Mjölkkastrull
Kundbetyg 4,7 av 5

Vad kännetecknar en bra mjölkkastrull?

Det finns flera egenskaper som en bra mjölkkastrull bör ha. Här guidar vi dig till dessa.

Non stick-beläggning

En non stick-beläggning har sina för- och nackdelar. Men när man ska koka mjölk i en kastrull så är non stick-beläggning oslagbart. På detta sätt är det ganska svårt för mjölk att bränna fast i kastrullen och skulle det mot förmodan hända så brukar man snabbt och enkelt kunna diska ur den fastbrända mjölken ur kastrullen.

Mjölkkastrull med tjock botten och jämn värmefördelning

För att undvika att mjölk bränns fast i kastrullen och för att mjölken ska värmas upp jämnt är det viktigt att välja en mjölkkastrull med jämn värmefördelning. Det brukar då vara viktigt att välja en kastrull med tjock botten, som fördelar värmen jämnt ut i mjölken och hindrar den från att bränna fast.

En integrerad hällpip i kastrullen

Varje gång man använder en mjölkkastrull så kommer man att hälla mjölk ur den. Man bör därför välja en mjölkkastrull med en integrerad, bra och smidig hällpip. På så sätt slipper man drälla ut mjölk över köksbänken, och man prickar lättare rätt i den smala öppningen i exempelvis kaffekoppar.

Liten och med lätt vikt

Eftersom mjölken i en mjölkkastrull ofta ska hällas ner i små koppar eller små kärl så finns det bara fördelar med att ha en så liten och lätt mjölkkastrull som möjligt. Med en liten och lätt mjölkkastrull prickar man rätt i kopparna och slipper mjölkdroppar och dräll runt omkring.

Ergonomiskt och skönt handtag

För det pilliga jobbet med att hälla upp mjölk så är det viktigt att välja en mjölkkastrull med ett skönt handtag som är lätt att hålla i. Med fel typ av handtag så blir det svårare att hälla, och man spiller lätt ut mjölken.

Höga kanter och djup

En annan relativt viktig egenskap för mjölkkastruller är att designen på kastrullen är långsmal, det vill säga att kanterna är höga, kastrullen djup, utan att för den sakens skull vara för bred. Mjölk kokar väldigt lätt över och genom en kastrull med lite högre kanter så får man betydligt mer tid på sig innan mjölken kokar ut över spisen när temperaturen är för hög.

Vill du även skumma mjölken? Välj då en extra hög och långsmal kastrull

Många värmer upp mjölk för att använda den till kaffe och skumma den till en cappuccino. Ska man skumma mjölken så gör man det med fördel i samma kastrull som man värmt upp mjölken i. För att det då inte ska skvätta ut så är det bäst med en extra hög kastrull, som har extra höga kanter som skyddar mot mjölkskvätt.