Hopfällbar Träningsbänk

Med en träningsbänk öppnar sig mängder av möjligheter när det kommer till träningsövningar. Det är träningsredskapet som kommer att ta din hemmaträning till nästa nivå. Ett av de stora problemen med träningsbänkar är dock att de är otympliga och tar väldigt mycket plats. Har du inte oändligt med plats i ditt hem, och vill kunna stuva undan träningsbänken mellan varven så är lösningen en hopfällbar träningsbänk. På den här sidan guidar vi dig till sådant som kan vara bra att tänka på inför köpet. Genom en noggrann undersökning av kundomdömen, produktinformation från tillverkare och våra egna erfarenheter inom träningsbänkar så har vi även sammanställt en topplista över de bästa hopfällbara träningsbänkarna.

De bästa hopfällbara träningsbänkarna

Spoxfit Hopfällbar Träningsbänk

Kundbetyg 4,6 av 5

Spoxfit hopfällbar träningsbänk väger 10 kg och går att ställa in till mellan -20-75 graders vinkel. I hopfällt läge har denna träningsbänk måtten 76×23 cm.


Fitness Reality 810XLT

Kundbetyg 4,7 av 5

Fitness Reality 810XLT väger 15,86 kg och går att fälla ihop till måtten 129,5×23 cm. Vad som vidare kännetecknar denna träningsbänk är att den tål hög belastning – 363 kg.


Advenor Hopfällbar Träningsbänk

Kundbetyg 4,6 av 5

Advenors hopfällbara träningsbänk väger 15,44 kg. Den tål 363 kg belastning och i hopfällt läge så mäter den cirka 80×26 cm.


Pasyou Hopfällbar Träningsbänk

Kundbetyg 4,6 av 5

Payous hopfällbara träningsbänk tål vikt på upp till 230 kg. I hopfällt läge mäter den 90x40x25 cm och den väger 10,1 kg.

Guide till hopfällbara träningsbänkar

En hopfällbar träningsbänk är enligt oss det självklara valet för dig som ska ha träningsbänken hemma. Du plockar fram den när du ska träna och när du är klar stuvar du enkelt undan den. Här nedan hittar du sådant som kan vara bra att tänka på inför köpet.

Hur mycket väger hopfällbara träningsbänkar?

De flesta hopfällbara träningsbänkar är förhållandevis lätta. Bland det stora antalet produkter vi undersökt är den vanligaste vikten någonstans mellan 10-20 kg.

Kapacitet

För att man ska kunna använda en hopfällbar träningsbänk fullt ut så krävs det att den har ganska stor viktkapacitet. En vuxen person som ligger med tunga vikter på träningsbänken väger sammanlagt väldigt mycket. Är man större och lyfter lite mer vikt än genomsnittet så kan man behöva summera hur mycket vikt som bänken behöver klara av. De hopfällbara träningsbänkarna brukar ha en kapacitet på mellan 200-400 kg, där en kapacitet på 400 kg bör tåla den mesta typen av användning.

Mått i hopfällbart läge

I hopfällbart läge har de flesta hopfällbara träningsbänkar ett djup/höjd på mellan 23-25 cm. I de flesta fall går det därför inte att stuva undan dem under sängen (om man inte har en riktigt hög säng). Däremot gör denna höjd att man lätt kan ställa undan dem in i en garderob, bakom en dörr eller in i en städskrubb, ungefär på samma sätt som man stuvar undan en strykbräda.

Längden i hopfällt läge för de hopfällbara träningsbänkarna varierar ganska kraftigt mellan olika modeller. Vi har hittat varianter som är allt ifrån 70-140 cm långa i hopfällt läge.

Material i hopfällbara träningsbänkar

Det tveklöst vanligaste materialet i klädseln på hopfällbara träningsbänkar är syntetiskt skinn. Det är praktiskt eftersom det går lätt att torka av från exempelvis svett som samlas där. När det kommer till själva ramen och benen så är dessa i stort sett alltid tillverkade i stål, för att vara så robusta som användningen kräver.

Justerbarhet

Olika hopfällbara träningsbänkar har olika grad av justerbarhet. För somliga går det bara att justera ryggstödet medan man med andra också kan justera sitsen. Justerbarheten för ryggstödet brukar man mäta i grader, där -15 grader upp till 85 grader är intervallet justerbarheten för olika hopfällbara träningsbänkar brukar ligga inom.

Med eller utan hjul

Det huvudsakliga syftet med en hopfällbar träningsbänk är att den ska vara lätta att transportera fram och tillbaka. Ett ganska effektivt hjälpmedel i detta avseende är om träningsbänken har hjul eller inte. Hjulen på en hopfällbar träningsbänk gör att man istället för att lyfta träningsbänken, med risk för att bonka in den i väggar och möbler, istället kan rulla den fram och tillbaka.

Stoppning/vaddering

Många uppskattar träningsbänkar som är mjuka och bekväma att ligga eller sitta på. När det kommer till att beställa träningsbänken över nätet så är just den här saken det svåraste att avgöra, när man helt enkelt inte kan provligga eller provsitta på den hopfällbara träningsbänken. Det säkraste sättet att ta reda på detta är att välja en produkt där många kunder beskrivit att den är mjukt vadderad.

Tips på träningsövningar du kan göra på en hopfällbar träningsbänk

Som vi nämnde ovan så tar en hopfällbar träningsbänk din hemmaträning till nästa nivå. Här kommer tips på några övningar som man kan göra på en hopfällbar träningsbänk.

  • Bänkpress/hantelpress
  • Sned bänkpress/hantelpress
  • Liggande hantelflyes
  • Axelpress
  • Hantelrodd
  • Step up med eller utan hantlar

Kombinerade stepbrädor/träningsbänkar

För dig som hellre vill ha möjlighet till många olika typer av övningar framför bekvämlighet kan en kombinerad stepbräda/träningsbänk vara ett alternativ. Med den här typen av träningsbänk fäller man upp ett ryggstöd ur stepbrädan vilket gör den till en bänk som går att ligga på. Ofta är dessa kombinerade stepbrädor/träningsbänkar lite hårdare och mindre flexibla som träningsbänkar. Däremot är de små och behändiga, lätta till vikten, smidiga att stuva undan och ger stor flexibilitet i det antalet övningar man kan göra.