Potatisskalare

-Guide till de bästa manuella potatisskalarna!

Potatisskalare är ett klassiskt köksredskap som är välanvänt i de flesta köken. Med en bra potatisskalare blir det en fröjd att skala såväl äpplen som rotfrukter, samtidigt som man gör det både snabbare och med mindre svinn. Men vilken potatisskalare är egentligen bäst? Vi har analyserat och gått igenom ett stort antal potatisskalare på marknaden. Genom noggrann research och analys av kundomdömen, produktegenskaper, forumtrådar och information från tillverkare har vi kunnat sammanställa en topplista över de bästa manuella potatisskalarna. Läs vidare för att ta reda på vilken som är bäst!

Jonas of Sweden Potatisskalare Rostfritt Stål – Bästa Potatisskalaren!

Den här potatisskalaren är en riktig klassiker i svenska hem. Designen är enkel men samtidigt mycket praktisk och effektiv. Såväl blad som skaft är tillverkade i rostfritt stål och tack vare skaftets design, med ett hål igenom så är potatisskalaren också mycket lätt. Bladet är vickande vilket gör det lätt att följa formen på olika typer av potatis eller grönsaker med kniven.

Bladet är precisionsslipat och passar både för högerhänta och vänsterhänta. Värt att nämna om Jonas Potatisskalare är också att den fått väldigt höga kundbetyg av ett stort antal kunder som använt den. En välbeprövad favorit!

OXO Good Grips Skalare – Toppval!

Det välrenommerade varumärket Good Grips ligger bakom denna kvalitets-potatisskalare som har ett ergonomiskt och bekvämt skaft i halkfri plast. Bladet är vickbart/rörligt samtidigt som det har en kraftfull ram runt sig.

OXO Good Grips Potatisskalare har ingen spets, däremot har den skedformad gröpyta längst fram med vilken man kan gröpa bort skadade och oönskade bitar från potatisen som man skalar. Även denna potatisskalare är en riktig kundfavorit som passar både höger- och vänsterhänta.

Fiskars Functional Form Potatisskalare med Vickande Blad – Bästa Budgetval!

Fiskars potatisskalare i serien Functional Form är ett smidigt och prisvärt alternativ, som har ett vickande blad och en yta för gröpning längst fram på skalaren, utan att vara spetsig. Handtaget är ett så kallat soft-grip vilket gör det mjukt och skönt att hålla i samtidigt som man får ett fast grepp.

Köpguide för manuella potatisskalare

Här går vi igenom några av de saker som är bra att tänka på när man ska köpa en potatisskalare.

Olika typer av potatisskalare

Y-skalare

Y-skalaren är en typ av potatis- och rotfruktsskalare där handtaget är format som ett Y. Med en Y-skalare är det lättare att dra längre skär med skalaren. Det är ingen favorit för vanlig potatis men den passar väldigt bra när det kommer till att skala exempelvis sötpotatis, gurka eller auberginer. Ett bra val för långa rotfrukter och grönsaker helt enkelt!

Elektriska potatisskalare

Elektriska potatisskalare skalar potatisarna automatiskt. Det finns flera varianter men ofta är det en låda med roterande stålblad som genom rörelse hackar bort potatisskalet.

Fast eller vickande blad

Potatisskalare kan antingen ha ett fast blad eller ett vickande blad. Fördelen med ett vickande blad är att det lättare följer formen på potatisen eller grönsaken. Man behöver med rätt teknik alltså inte ta lika många omtag. Nackdelen är å andra sidan att de vickande bladen är lite svårare att skala med, samtidigt som man slinter lättare.

Material

Bladen i potatisskalare är i stort sett alltid tillverkade i rostfritt stål, bortsett från några enstaka varianter med keramiska blad. När det kommer till skaftet så finns det dock ganska många olika typer av material och utformning på detta. De klassiska potatisskalarna är ofta helt tillverkade i rostfritt stål, både skaft och blad. Det är inte det skönaste materialet att greppa i, dock rent och fräscht och håller i en evighet. Många av de lite modernare designerna på potatisskalare är modeller med skaft i plast, ofta halkfri sådan där man får ett lite mjukare och fastare grepp. Vidare är ett annat vanligt alternativ potatisskalare med skaft i trä, det är både snyggt och skönt att hålla i men lite opraktiskt när det kommer till rengöring. Potatisskalare med träskaft brukar kräva handdisk.

Vass spets är ett bra hjälpmedel

När man skalar potatis dyker man ofta på smuts och skadade delar som behöver gröpas ur. Det är i dessa lägen en stor fördel med potatisskalare som man kan använda även till just detta. För att kunna gröpa ut med potatisskalaren krävs det alltså en vass spets, som gärna också får vara lite rundad.