Tips på 10 matvaror du inte visste att du kan frysa in!

Chips, vin, nötter och hela tomater är bara några av alla otippade matvaror som man kan frysa in och spara till senare. Genom att sluta slänga slattar och matvaror som håller på att bli för gamla kan du spara mycket pengar och bidra till att minska matsvinnet. Här är 10 saker du kanske inte visste att man kan frysa.

Chips

Chips som blivit över blir snabbt saggiga om de får ligga kvar i sin öppnade påse. Stoppa istället in dem i frysen så behåller de sin krispighet, speciellt om du äter dem frysta utan att tina upp dem först.

Nötter

Nötter och frön, speciellt om de är skalade, håller mycket längre om de förvaras mörkt och kallt än om de förvaras i rumstemperatur. Så stoppa dina överblivna nötter och frön i en tättslutande burk med lock och ställ in i frysen. Ett smart tips är att sprida ut nötterna/fröna på en bricka och styckfrysa dem först, innan du packar dem i miljövänliga fryspåsar eller glasburkar, då fastnar de inte i varandra och du kan ta ut så mycket som du behöver.

Vin

Häll inte ut slattar av vin som blivit kvar i flaskan, de är jättebra att frysa in i till exempel isbitslådor och sedan är det bara att ploppa ut så många man behöver till matlagningen.


Tips: Prisvärt 12-pack Glasmatlådor i olika storlekar för frysen!


Ägg

Det går inte att frysa in ägg i sitt skal men däremot går det fint att frysa ägg om man knäcker ägget och vispar samman vitan och gulan. Häll blandningen i en liten fyrsburk och skriv burken hur många ägg den innehåller, så blir det lätt att veta hur många ägg det är när du ska laga mat. Frysta ägg funkar jättefint exempelvis till omeletter, äggröra, pannkakor och bakning.

Ost

Bästa sättet att frysa in ost är att först riva den, det går att frysa in ost som är fet i hela bitar men ost som varit fryst blir ofta grynig. Så har du en stor bit ost som du inte kommer att hinna äta upp ä det bättre att riva den. Fryst riven ost är perfekt till gratänger, fredagstacos eller i ostsåsen till pasta.

Men tina osten långsamt, i kylskåp, annars blir den kladdig. Ett smart tips är också att blanda rivosten med lite majsmjöl innan infrysning, då klibbar den inte ihop och det blir enklare att bara ta ut så mycket som man behöver.

Kaffe

De finns delade meningar om huruvida kaffe ska förvaras i frysen eller inte. Men många kaffeälskare menar att just frysen är det bästa stället för att bibehålla smaken, speciellt när det gäller kaffebönor som ju inte tar åt sig fukt eller smak av andra matvaror på samma sätt som malet kaffe kan göra i frysen. Frys in kaffebönorna i små portionsburkar så att du inte behöver tina mer än du behöver.

Tomater

Absolut enklaste och snabbaste sättet att ta vara på tomatskörden är att frysa in tomaterna färska, hela, i klyftor, hackade eller mixade. Frysta tomater är jättebra att plocka fram när man

ska göra såser, soppor och grytor, styckfryser man dem i klyftor kan de också användas på pizzan, pajen eller varma mackor.

Citron & lime

En halv citron eller en halv lime blir allt för ofta över när man lagat mat. Skär i skivor, lägg bitar av miljövänligt och oblekt smörgåspapper mellan skivorna och stoppa dem i glasburk med tättslutande lock och ställ i frysen. Då går det fint att ta fram så många skivor man behöver. Eller pressa ur citronsaften och frys in istärningsformar.

Färska örter

Ta vara på det som du inte använder när du köper färska örter i kruka från mataffären. Under vinterhalvåret håller sig plantan sällan fin i köksfönstret och då är det bättre att hacka örterna och frysa in i en tättslutande glasburk. Ett annat trix är att blanda örthacket med rapsolja eller olivolja och frysa in i iskuber. Förvara sedan örtkuberna i en burk eller nedbrytbar fryspåse.

Vindruvor

Att frysa vindruvor är ett jättebra sätt att förlänga hållbarheten. Använd dem sedan som isbitar, läskande snacks eller nyttiga karameller. Styckfrys på en bricka och förvara sedan i en glasburk eller en miljövänlig fryspåse.