Tvålkopp i Trä

-KÖPGUIDE: De snyggaste och bästa tvålkopparna i trä!

För den som vill plasta av sitt hem och som samtidigt vill slippa en slamrande tvålkopp i sten eller metall är trä det givna materialet. Med en tvålkopp i trä får man en naturlig och behaglig produkt som dessutom luftar tvålen effektivt. Vi har gjort en noggrann research kring tvålkoppar i trä där vi bland annat läst om de mest populära produkterna, deras egenskaper och kundomdömen för olika tvålkoppar. På detta sätt har vi kunnat sammanställa denna lista över de snyggaste och bästa tvålkopparna just nu. Läs vidare för att ta reda på vilka tvålkoppar i trä som är bäst (och snyggast enligt oss)!

Levandeo Tvålkopp i Olivträ – Snyggast!

Här har vi en lit mer exklusiv variant av tvålkopp, tillverkad i olivträ. Till skillnad från tvålkoppar bambu som pressats och byggts ihop av småbitar så är den här olivträ-tvålkoppen tillverkad i massivt trä.

Levandeo Tvålkopp är dessutom handgjord, där varje enskild tvålkopp har sin egen unika och naturliga mönstring. Tvålkoppen är även utrustad med ordentliga skåror som gör att det mesta av vattnet snabbt rinner av, samtidigt som luft kan komma åt under tvålen.

Grüne Valerie Naturkosmetik Tvålkopp – Bra val!

Den här tvålkoppen från Grüne Valierie Naturkosmetik är tillverkad i bambuträ odlat i Indien och är ett mycket snyggt och praktiskt val för den som vill ha tvålen fast positionerad i en riktig kopp. Tvålkoppen är 14 cm lång och 10 cm bred vilket är lagom storlek för tvålar upp till cirka 200 gram.

Den här tvålkoppen har en tät botten utan avrinning. Det gör att det kan samlas lite vatten som behöver tömmas ur tvålkoppen emellanåt. Denna design kan vara att föredra för dig som vill hålla rent och inte ha ut tvålvatten över handfatet. I botten av tvålkoppen finns det dock tre skåror som fångar upp visst vatten och gör att lite luft kan komma under den.

Viexpand Tvålkoppar i Bambu – Kundfavorit!

Dessa tvålkoppar i trä från Viexpand är tillverkade i bambu men har trots detta ett lite mer rustikt utseende än vad bambuprodukter annars brukar ha. De har den gallerdesign som enligt vår uppfattning är den bästa för både tvålen och själva tvålkoppen. Efter det att du använt tvålen så gör gallret att tvålen rinner av och torkar upp på nolltid.

Gallret har även en liten kupa som gör att tvålen ligger fast positionerad i tvålkoppen, oavsett tvålens form. Sammanfattningsvis får man även dessa två tvålkoppar till ett mycket bra pris.

IKEAs Tvålkopp Dragan i Bambu – Bra Budget!

Det här är en enkel, snygg och prisvärd tvålkopp i trä från IKEA, som vi själva använt oss av och gillar. Kupan gör att tvålen ligger stabilt i tvålkoppen samtidigt som gallerformen gör att tvålen rinner av direkt. Tvålkoppen är behandlad med klarlack.

Köpguide för tvålkoppar i trä

Här guidar vi dig till några saker som kan vara bra att tänka på inför köpet av en tvålkopp i trä.

Vanlig design för tvålkoppar i trä

Här går vi igenom de vanligaste designerna för tvålkoppar i trä.

Rund kopp med avrinningshål: Det här är en vanlig variant av tvålkopp i trä. Tvålen ligger i en skål av trä där avrinning sker genom några hål i koppens botten. Fördelen är att tvålen ligger stabilt i tvålkoppen. Nackdelen däremot är att avrinningshålen brukar kunna täppas igen. I dessa lägen bildas en vattenpöl i tvålkoppen som gör att både tvålen och tvålkoppen snabbt far illa. Inte vår favoritdesign!

Välvd tvålkopp med skåror för avrinning: Den här varianten gillar vi bättre eftersom tvålen ligger fast samtidigt som avrinningen är mer effektiv. Vår erfarenhet säger dock att tvålen brukar ha ganska svårt att torka upp på undersidan, samtidigt som skårorna ganska snabbt fylls med vatten och tvålrester.

Tvålkopp med ”galler”: Det här är vår favoritvariant av tvålkopparna i trä. Pinnarna som formar vad som enklast kan liknas vid ett galler gör att tvålen rinner av direkt. Dessutom kommer luft åt både över- och undertill, något som gör att både tvålen och tvålkoppen hålls torra.

Material

Efter att vi analyserat ett stort antal tvålkoppar i trä kan vi konstatera att bambu är det absolut vanligaste materialet. En av anledningarna till detta är att bambu som träslag tål fukt relativt bra. Lite mer exklusiva tvålkoppar i trä är dock även tillverkade i andra träslag, till exempel har vi hittat produkter i bok, mangoträ, päronträ och olivträ.

Avrinning

A och O för en bra tvålkopp är enligt oss att den har en effektiv avrinning. Om vattnet inte rinner undan från tvålkoppen kommer tvålen så småningom att bli helt mjuk och förstöras. Har man en tvålkopp i trä så kommer träet snabbt bli dåligt om det konstant ligger en liten vattenpöl i den.

Nackdelar med tvålkoppar i trä

Fördelarna med tvålkoppar i trä är många men det finns även nackdelar. Den främsta nackdelen är att tvålkoppar i trä efter en tid kan skadas av den återkommande exponeringen mot fukt. Det gör att de flesta tvålkoppar med tiden blir missfärgade och att träet inuti dem blir dåligt.

Dåligt fäste

En dålig egenskap för i stort sett samtliga material som tvålkoppar tillverkas av, inklusive trä är att det lätt glider runt och ner i handfatet. Särskilt när handfatet är blött och tvåligt. På vissa tvålkoppar i trä har man löst detta problem genom att förse tvålkoppen med gummifötter undertill. Det kan vara ett bra alternativ för den som vill att tvålkoppen står fast mot underlaget.

Ytbehandling

För att träet i tvålkoppen ska få maximal hållbarhet så kan man med fördel välja en tvålkopp i trä som är ytbehandlad. I och med att tvålkoppen och således tvålen får regelbunden kontakt med ens händer så är det därför en god idé att välja en tvålkopp i trä som behandlats med en livsmedelssäker olja. Är tvålkoppen inte ytbehandlad så kan man även göra det själv, det går att använda många typer av vanliga matoljor. Kokosolja är något som många brukar använda sig av i köket.

Tvålkoppens storlek

Hårda tvålar kommer i ganska många olika storlekar. Köper man en liten tvålkopp i trä så är sannolikheten stor att man någon gång ibland råkar köpa en hård tvål som är för stor. Vår rekommendation är därför att man köper en tvålkopp i trä som är lite större i storleken.