Vad kostar det att byta blandare i köket?

Att blandaren i köket slutar fungera behöver inte bli något dramatiskt. I vanliga fall så leder det bara till att man inte längre kan ställa in rätt temperatur på vattnet, och att allt vatten som rinner genom kranen bara blir ljummet. Har man köpt en väldigt dyr blandare så kan det finnas en poäng med att laga den istället för att byta ut den helt. Har du en standardblandare så brukar det dock inte löna sig att laga den eftersom materialpriset är relativt lågt i sammanhanget. Vi har själva nyligen tagit en offert för, och låtit byta blandaren i köket. Därför har vi skapat denna guide till vad det kostar, som en vägledning kring om prisförslaget du får från rörmokaren är rimligt eller ej.

Det bästa prisförslaget vi fick

Vår offert gällde byte av blandare i köket, med möjlighet till avstängning av vattnet via ballofix. Anledningen till att vi nämner detta är att det blir ett betydligt större projekt för rörmokaren att byta blandare i köket om det inte går att stänga av vattnet genom ballofix. Vi efterfrågade totalpris för arbete+material, med önskemål om en billigare blandare av standardmodell.

Lägsta prisförslaget vi fick

Efter att ha fått in flera offerter på detta jobb så kan vi konstatera att det bästa prisförslaget vi fick var enligt följande:

Pris för materialet – billigare blandare av standardmodell: 1600 kr ex moms.

Totalt pris för arbete+material:

3550 kronor inklusive moms och ROT-avdrag.

För en blandare från ett mer känt märke i standardmodell, FM Mattsson fick vi från samma aktör prisförslaget 3925 kronor. Även detta prisförslag avsåg alltså pris för arbete+material, inklusive moms och ROT-avdrag.

Se vilket pris du kan få

Begär in gratis offerter för byte av blandare i köket

Relevant för prisförslagen / offerterna

Vad som är relevant för offerterna vi fick in är att det avsåg en bostadsrättslägenhet i närförort i Stockholm.

Så kan du påverka/få ner priset på att byta blandare i köket

Det första förslaget är givetvis att du tar in flera offerter och konkurrensutsätter rörmokarna. Här ger vi dig några andra tips på hur du kan påverka priset.

Ta fram/köp in materialet själv

Många rörmokare arbetar endast med utvalda varumärken inom blandare, som säljs i butiker de har avtal med eller som de känner att de kan rekommendera själva. Om du köper in blandaren själv från ett lite billigare märke så kan du ofta komma ner ett antal hundralappar. Hos kända köksbutiker såsom Hornbach, IKEA, Bygghemma, Bauhaus med flera så finns det köksblandare för så lite som mellan 500-700 kronor. Kanske är de inte lika bra och kanske kommer de inte att hålla lika länge, men betydligt billigare är de.

Slå ut framkörningsavgiften över flera jobb

De flesta rörmokare och hantverkare överlag tar betalt för något som kallas framkörningsavgift. Det är alltså en avgift för tiden det tar att förbereda sig inför jobbet, köra till platsen och lasta ur och i verktyg med mera. Har du ett större jobb som ska göras, eller har möjlighet att lägga till några fler saker som ska göras samtidigt som du byter blandare så blir alltså framkörningsavgiften en lägre andel av priset för byte av blandare.