Vad kostar det att byta duschblandare?

-Det här priset fick vi!

Om blandaren i duschen slutat fungera, läcker eller på annat sätt inte fungerar som den ska så kan det vara aktuellt att byta ut den. Eftersom priset för detta jobb kan variera ganska mycket mellan olika rörmokare så har vi på den här sidan sammanställt vad vi fick betala för det. Som kan ge en fingervisning kring eventuella offerter som du får in från rörmokare.

Bakgrund och förutsättningar

Det här jobbet utfördes i närförort till Stockholm. Priset gällde att byta ut blandaren i duschen. Materialet, det vill säga blandaren, hade vi önskemål om att få en bra blandare till ett helt ok pris. Jobbet gällde byte av duschblandare i en lägenhet där det är möjligt att stänga av vattnet via ballofix.

Totalt pris för arbete och material

Det totala priset vi fick betala för detta arbete blev alltså 4575 kronor inklusive moms. Se kostnadsfördelning längre ner på sidan.

4575 kronor inklusive moms och ROT-avdrag

Se vilket pris du kan få

Begär in gratis offerter för byte av duschblandare

Pris för materialet/blandaren

Blandaren som vi valde kostade 1700 kronor exklusive moms, motsvarande 2125 kronor inklusive moms, en blandare från märket A-collection. Här finns det betydligt billigare alternativ som man kan köpa hos Bauhaus, Hornbach, K-Rauta, IKEA med flera, som kostar från cirka 750 kronor och uppåt. Genom att välja en budgetblandare kan du alltså komma ner rejält i pris.

Pris för arbetet

Priset för själva arbetet landade totalt på 1200 kronor exklusive moms, motsvarande 1500 kronor inklusive moms. Rörmokaren vi anlitade tar ut 600 kronor i arvode per timme och har en minimumdebitering om minst 2 timmar. Jobbet gick betydligt snabbare än två timmar vilket gör att man kan spara pengar på att lägga till fler arbetsuppgifter man är i behov av, i samma jobb.

Pris för bil/framkörning

Företaget som vi beställt byte av blandare av tar även ut en avgift för bil/framkörning som ligger på 500 kronor ex moms, motsvarande 625 kronor inklusive moms.

Skattereduktion/ROT-avdrag

Byta av blandare i duschen kvalificerade även för ROT-avdrag. Det gjorde att 450 kronor räknades av på slutfakturan.

Övriga kostnader som tillkom rörande vårt byta av blandare

För att byta vår blandare krävdes det även en bit kopparrör och fyra stycken kopplingar vilket kostade 320 kronor exklusive moms respektive 300 kronor exklusive moms.

Så pressar du priset

Det finns flera sätt att pressa detta pris på. Först och främst är det bra att begära in offerter från flera olika rörmokare/hantverkare så att du försäkrar dig om att du får tag i den med lägst totalpris. Vidare kan du förhandla med rörmokaren om det eventuellt går att komma ner i minimumdebitering från två timmar som de flesta har som standard, till en timme. Detta gäller även för framkörningsavgiften. Och har du möjlighet att lägga ihop två olika rörmokar-jobb på en och samma faktura så fördelas dessa debiteringar ut över de båda jobben, vilket alltså ger en betydligt lägre kostnad per jobb.

Vad du vidare kan göra, som vi nämnde tidigare är att välja en blandare som inte är lika dyr som den vi valt. Väljer du en billigare blandare så kan du spara tusenlappar på slutfakturan.