Vad kostar det att byta toalettstol? Det här priset fick vi

Kanske undrar du vad det egentligen kostar att byta ut toalettstolen hemma? Vi lade nyligen ut detta uppdrag på en rörmokare och har därför sammanställt vad uppdraget kostade för oss. Idén är att du kan använda detta som en referens när du själv tar in en offert på att byta toalettstol från en rörmokare. Får du ett högre pris kan du försöka pressa det nedåt, får du ett lägre pris kan det vara läge att slå till. Läs vidare för att ta reda på vilket pris vi fick när vi bytte toalettstol hemma, i december 2023.

Bakgrund

Vi behövde med relativt kort varsel byta toalettstol, i december 2023. Det gjorde att vi tog in offerter från ett par olika rörmokare i Stockholmsområdet, och anlitade den som kunde utföra uppdraget med kortast varsel och till lägst pris.

Det här betalade vi

  • Framkörningsavgift: 700 kr
  • Arbete 728 x 5 timmar: 3640 kr
  • Material/toalettstolens pris: 2905,12
  • Avgift för pappersfaktura: 40 kronor
  • Skattereduktion/ ROT-avdrag: -1395 kr

Totalt att betala inklusive moms med avdrag för ROT: 7 741 kr

Värt att nämna kring arbetet för detta uppdrag var att rörmokaren utöver själva installationen/monteringen av toalettstolen även köpte in materialet samt forslade bort och slängde den gamla toalettstolen.

När är det läge att byta toalettstol?

En toalettstol som har ett par år på nacken brukar med jämna mellanrum gå sönder, stå och läcka och dessutom spola alldeles för mycket vatten. Bara det kan i sig vara en tillräcklig anledning till att byta ut toalettstolen. Men vad det framför allt handlade om för vår egen del var att olika delar med jämna mellanrum gick sönder i toalettstolen. Reservdelarna visade sig mycket dyra och krångliga att få tag på (vissa gick bara att få tag på i yrkesutiker). Att låta en rörmokare laga toalettstolen med reservdelar visade sig alltså vara nästan lika dyrt som att sätta in en ny toalettstol, vilket det alltså till sist föll på.

Hur kan man pressa priset nedåt ytterligare?

Först och främst brukar man kunna få ett betydligt bättre pris om man buntar ihop ett par jobb på en gång. Kanske behöver du samtidigt som du sätter in en ny toalettstol även fixa en läckande kran eller byta blandare? Då kan priset bli betydligt lägre (per arbete) eftersom minimidebiteringen i timmar och framkörningsavgiften slås ut på flera olika arbeten.

Billigare material och toalettstol

En annan kostnadspost som går att anpassa för att få en lägre totalkostnad är genom att välja en billigare toalettstol. Som framgår av specifikationen av vårt pris ovan så valde vi en toalettstol som kostar 2900 kr exklusive moms. Här finns möjlighet att välja betydligt billigare toalettstolar, vissa som kostar så lite som 1500 kronor inklusive moms. Alltså kan man med ganska små medel få ner den totala kostnaden.

Timpriset

Rörmokare är generellt sett dyra, med ett högt arvode per timme. Samtidigt är det ofta här som förhandlingsutrymmet finns. Kanske kan du hitta någon som erbjuder samma tjänst för 600 kronor per timme.