Värmeljuskamin

-Köpguide och tips på köpvärda produkter!

För den som inte har en vedspis eller en vedeldad kamin hemma kan en värmeljuskamin vara en trevlig ersättare. Värmeljusen lyser upp samtidigt som de ger en behaglig värme, särskilt om de eldas och värmer upp en kamin. Under perioder då elpriserna toppar så är uppvärmning med värmeljus till och med billigare än med el. I detta avseende kan man alltså använda värmeljuskaminen som en kompletterande uppvärmning i sitt hushåll med gott samvete. På den här sidan hittar du en guide till att köpa värmeljuskaminer, vi har även analyserat ett stort antal produkter och deras egenskaper, kundomdömen och information från tillverkare. På detta sätt kan vi även tipsa om ett par bra och köpvärda värmeljuskaminer.

Tips på köpvärda värmeljuskaminer

Lingjiong Värmeljuskamin i Metall

Lingjiongs värmeljuskamin är tillverkad i metall med en svart och diskret yta. Dess design påminner om en vanlig skrivbordslampa, med en kupol ovanför värmeljusen som samlar mycket värme. Lingjiongs värmeljuskamin finns att köpa både med enkel bas och med dubbel bas för extra säkerhet. Den här värmeljuskaminen är 17,5 cm hög och väger 0,848 kg.

Kundbetyg 4,1 av 5


ANNONS:


Nomiou Värmeljusugn för 10 Värmeljus

Nomious Värmeljuskamin, som de själva kallar för värmeljusugn är en kraftfull värmekälla som rymmer hela 10 värmeljus. Värmeljuskaminen är ganska kompakt och diskret vilket gör att den passar i de flesta utrymmen. Måtten om 11 x 11 x 15 cm med en vikt på 1 kg gör den högst portabel.

Kundbetyg 5 av 5

Så är värmeljuskaminer konstruerade

Den vanligaste typen av värmeljuskamin består av en bottenplatta med utrymme för att ställa fyra till sex värmeljus i en ring. I mitten av plattan brukar det finnas en pinne eller stång som håller upp en kupol ovanför bottenplattan. Kanske har du någon gång hållit handen ovanför ett värmeljus och känt den kraftiga värme som produceras av det. I värmeljuskaminen fångar kupolen ovanför ljusen upp denna värme. Kupolen blir snabbt ganska varm och värmen lagras i den. Kupolen avger en behaglig värme och fungerar på detta sätt som en kamin eller ett extra element.

Vissa är designade som riktiga ugnar

Vissa av värmeljuskaminerna har inte denna kupoldesign utan är istället designade likt riktiga ugnar. Där värmeljusen ställs in i en avgränsad ugn med väggar runt sig.

Material i värmeljuskaminer

Många av de mer gedigna värmeljuskaminerna är tillverkade i olika typer av metall. Metall i värmeljuskaminer har fördelen att det är hållfast, att det leder värme bra och att det därför även kyls ner snabbt när man släcker värmeljusen i kaminen.

Värmeljuskaminer i terrakotta

Ytterligare ett vanligt material i värmeljuskaminer är terrakotta, det vill säga samma typ av lera som finns i vanliga krukor. Dessa säljs färdiga och det finns även flertalet guider på nätet kring hur man gör sina egna värmeljuskaminer av terrakotta-krukor, så kallade kruk-kaminer. Det har dock rapporterats kring hur åtminstone en lerkruka som använts som värmeljuskamin spruckit och i och med detta orsakat en lägenhetsbrand (se länk). Med värmeljuskaminer i terrakotta kan man alltså behöva vara lite extra uppmärksam.

Värmeljuskaminer med dubbla väggar

Värmeljuskaminer säljs både med enkla och med dubbla väggar i själva kupolen. De dubbla väggarna sägs kunna lagra värmen bättre. Men framför allt så gör det att den yttre väggen inte blir lika varm som på en värmeljuskamin med enkla väggar. Man slipper alltså att bränna sig lika illa om man kommer åt den, i detta avseende ett säkrare alternativ.

Hur mycket värmer en värmeljuskamin?

I tidningen Ny Teknik har man räknat fram att ett värmeljus värmer runt 100 W. Små element har en effekt på mellan 300-400 W. Med en värmeljuskamin som fylls med 3-4 värmeljus så får man alltså en uppvärmningseffekt som ungefär motsvarar ett litet element.

Värmeljuskaminer med luftfuktare

Vissa värmeljuskaminer fungerar som kombinerade kaminer och luftfuktare. Högst upp har de en skål som fulls med vatten och eventuell doftolja. Som resultat av att man eldar med värmeljusen så dunstar vattnet med oljan i. Luften blir fuktigare och en härlig doft sprids tack vare doftoljan.

Römertopf Värmeljuskamin med inbyggd Luftfuktare
-> SE PRIS

Fördelarna med att använda sig av en värmeljuskamin

  • Oberoende av elsystemet: Under ett strömavbrott är en värmeljuskamin alltså en perfekt reserv-värmekälla som kan hjälpa till att värma upp åtminstone ett rum i ens hem.
  • Värmeljuskaminer är små och väldigt portabla: de flesta värmeljuskaminerna är mellan 15-20 cm höga och de väger sällan mer än 1 kg. Att bära dem med sig är alltså väldigt lätt, likaså är det lätt att ta med sig bränslet, det vill säga värmeljusen.
  • Låg kostnad kostnad i inköp: Både att köpa in en värmeljuskamin och att köpa värmeljus för att elda i den kostar väldigt lite. De flesta värmeljuskaminer kostar mellan 200-300 kronor att köpa.
  • Hög mysfaktor: Värmeljuskaminer ger en betydligt högre mysfaktor jämfört mot om man istället sätter igång ett extra element.
  • Lyser upp: En värmeljuskamin ger inte bara ifrån sig värme, tack vare eldslågorna så lyser den även upp vilket även gör den till en kompletterande belysning.

Nackdelar med värmeljuskaminer

Det finns även några nackdelar med värmeljuskaminer, som bör tas på allvar.

  • Brandrisk: Även om man köper en säker och beprövad modell av värmeljuskamin så finns det alltid en brandrisk inblandad när man använder sig av stearinljus/värmeljus.
  • Försämrar inomhusluften: Levande ljus släpper iväg mängder av små partiklar och sot ut i luften. Dessutom förbrukar värmeljusen en hel del syre. Värmeljus finns i olika material, där bland annat paraffinljus anses vara bland de värsta för inomhusluften.

Laga mat på en värmeljuskamin

Det är möjligt att med hjälp av värmeljus uppnå en så pass hög temperatur i ett kokkärl att innehåller börjar koka. Det tar dock ganska lång tid vilket gör att de flesta varmljuskaminer inte är anpassade för detta ändamål. Däremot finns det flertalet värmeljuskaminer och värmeljusugnar som är anpassade för varmhållning. Det är exempelvis ett vanligt sätt att hålla tevatten varmt. Det är även något som används i raclette-värmare, för att smälta ost.

Göra en egen värmeljuskamin

Det finns ett antal DIY-guider på nätet som handlar om hur man gör en egen värmeljuskamin. Många går ut på att man använder terrakotta-krukor och fat som sedan sätts ihop med skruvar och en stav. Se instruktion exempelvis i videon nedan.

Det finns även terrrakotta-kaminer för värmeljus färdigbyggda att köpa.

Färdigbyggd Terrakotta-Kamin
-> SE PRIS

På grund av brandrisken och hållbarheten i de material som man kan tänkas hitta hemma och använda sig av är detta något som vi dock inte rekommenderar. Gör man detta själv bör man vara ytterst försiktig och hålla värmeljuskaminen under full bevakning medan den brinner.