Vilka stekpannor kan man ha i ugnen?

Kanske står du med din stekpanna i hand och undrar om den går att ställa in i en varm ugn? Eller så är du på jakt efter en ny stekpanna av tålig variant som både går att använda på spisen och att ställa in i ugnen. På den här sidan reder vi ut vilka stekpannor som man kan ha i ugnen.

Fördelarna med en stekpanna som går att ha i ugnen

Här guidar vi dig till några av fördelarna med att ha en stekpanna som går att använda i ugnen.

  • All matlagning i samma panna: Genom en ugnssäker stekpanna så går det att göra flera moment i samma panna. Istället för att använda en stekpanna, ugnsform och serveringsfat så får man här allt i ett. Det ger mindre disk och en allmänt smidigare upplevelse.
  • Ge stekyta och tillaga klart i ugnen: För viss typ av mat, exempelvis kött är det populärt att steka köttet till en början, för att ge det en bra stekyta och därefter tillaga klart köttet i ugnen.
  • Gratinera det du stekt: Genom att kunna ställa in stekpannan i ugnen kan du lättare gratinera det du stekt. Stek din mat och avsluta tillagningen med några minuters gratinering i ugnen.
  • Värm upp eller varmhåll stekt mat: Genom att ställa in stekpannan i ugnen så kan du värma upp eller varmhålla mat som du redan stekt, utan risk för att du råkar bränna maten.

Vilka stekpannor går då att använda i ugnen?

Materialen som i stort sett alltid är ugnssäkra är gjutjärn, kolstål och rostfritt stål. Har du en sådan stekpanna kan du nästan vara säker på att den går att använda i ugnen såvida stekpannan inte har en beläggning.


ANNONS:


Se upp med non stick-pannor och handtagen

Stekpannor som man framför allt behöver se upp med, som ofta inte är ugnssäkra är stekpannor som har en non stick-beläggning. Non stick-beläggningen är ofta tillverkad i ett plastbaserat material som kan förstöras eller börja läcka skadliga ämnen om det utsätts för höga temperaturer i ugnen. För dessa stekpannor behöver man alltså kolla upp vad som gäller för varje specifik modell.

Handtagen ofta i ömtåliga material även på tåliga stekpannor

Så även om en stekpanna är tillverkad i ett material som i normala fall är ugnssäkert, till exempel i gjutjärn eller i rostfritt stål så kan stekpannan handtag vara tillverkat i ett material som inte går att använda i ugnen. Ofta är handtaget tillverkat i plast eller i trä, vilka båda förstörs när de utsätts för den höga värmen i ugnen.

Stekpannor med avtagbara handtag ett alternativ för ugnen

Ett problem med ugnssäkra stekpannor (och handtag) är att handtagen ofta är hårda, korta och obekväma. Vill man ha en stekpanna som man kan ha i ugnen med ett lite bekvämare handtag så är ett alternativ att skaffa en stekpanna med avtagbart handtag. En sådan stekpanna får plats även i mindre ugnar och handtaget kan vara i bekvämt material eftersom det inte utsätts för värmen i ugnen.